Društvo

Petković: Novi zakon o eksproprijaciji legalizovaće otimanje srpske zemlje na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković tvrdi da su u cilju „nove destabilizacije prilika na terenu“, vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem pokrenule proceduru za donošenje „novog tzv. zakona o eksproprijaciji kojim doslovno žele da legalizuju otimačinu srpske zemlje na severu Кosova i Metohije i na njoj grade svoje tzv.vojne i policijske baze“.“Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Кurti uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti „javnim interesom“ i na tom mestu graditi nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice“, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković napominje da na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže „Legitmini javni interes se odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih“.

„Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa. Jasna je namera Prištine da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini“, dodaje se.

„Priština je angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Ono što je posebno indikativno da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument“, naveo je Petković.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju će, stoji u saopštenju, i u ovom konkretnom slučaju zajedno sa svojim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda na Kosovu i obratiće se svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila, zaključuje se.  (Foto KoSSev)

Categories: Društvo

Leave a Reply