Društvo

SAZNAJEMO: Kvinta ugurala u dnevni red Saveta Evrope – članstvo tzv. Kosova

Zahtev takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope naći će se na dnevnom redu vanredne sednice Komiteta ministara u ponedeljak, 24. aprila. Na tom potezu protiv Srbije insistirale su države Kvinte, saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora.

U nacrtu odluke koja bi trebalo da se nađe pred ambasadorima u Komiteta ministara SE i za koju se traži njihova podrška, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija „neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“.Kako se spekuliše, razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom tzv. Kosova za članstvo je „tajming“, jer 24. aprila počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, pa je namera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sledeću stepenicu – na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Prema pisanju medija, Nemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema tzv. Kosova u SE „otkoči“ već ove nedelje, ali je ambasadorka Islanda, predsedavajuće zemlje Komitetom ministara SE, uspela da se odupre tim pritiscima, pa se zahtev Prištine nije našao ni na redovnoj sednici KMSE u sredu, a nije zakazana ni vanredna sednica za danas, na kojoj su insitirali predstavnici Berlina i Rima.

Nakon što ti pritisci nisu prošli, iz diplomatskih izvora je bilo najava da će Nemačka sačekati 2. maj i sastanak na visokom političkom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da se eventualno napravi pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, pre nego što u SE pokrenu temu prijema Kosova.

Međutim, očigledno je došlo do promene stava, pre svega Berlina, koji insistira da se ubrzano započne procedura prijema Kosova, prenosi Sputnik.

Categories: Društvo

Leave a Reply