Društvo

ČOVEKOLJUBLJE: Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod: Na današnji dan osuđen Ricudis jer je odbio da učestvuje u agresiji na SRJ

U Atini, Vojni sud u Pireju, na današnji dan 1999. godine, osudio je na 2,5 godine zatvora, uslovno na tri godine, potporučnika Ratne mornarice Grčke Marinosa Ricudisa zato što je odbio da isplovi u Jadran na razaraču „Temistokle“, koji je kao deo snaga NATO pakta učestvovao u agresiji na Srbiju i Crnu Goru.

Njegova odbrana bila je kratka i jasna, sastajala se od sledećih reči: „Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod.“ Imao je samo 26 godina kada je odbio naređenje tada najmoćnije vojne alijanse na svetu.

Zbog te odluke neko vreme proveo je u vojnom zatvoru, bio je izbačen iz mornarice i kažnjen na dve i po godine uslovne kazne.

Pred izricanje ove presude rekao je:

„Božji zakon jači je od zakona ljudi.“

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden odbio je skromno, rekavši da mu nije potrebno ništa, već da „sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse“.

Ipak, sveti arhijerski sinod Srpske Pravoslavne Crkve dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina 2018. godine.

Na dodeli ordena izgovorio je:

„Rekli su mi mnogi da mi je srpska nacija veoma zahvalna. Ne mogu da razumem šta se dešava i ne mogu da upravljam svojim osećanjima, ali osećam da je ovo najviša čast koju sam ikada doživeo.“ Kada su prvi put iz Srbije ponudili da mu dodele orden, Ricudis je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar.

“Hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi”, rekao je grčki oficir.

Ipak, Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio mu je orden svetog cara Konstantina, “zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, pošto je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine”.

Bombardovanje Srbije trajalo je 77 dana, poginulo je najmanje 3.000 ljudi, a procIJenjeno je da je materijalna šteta između 50 i 100 milijardi dolara. Foto: FB

Categories: Društvo

Leave a Reply