Društvo

“Crna Gora nakon Mila Đukanovića – izazovi i perspektive“: Konferencija Instituta za političko umrežavanje

U Beogradu će se sutra, 21. aprila od 10 časova, održati Konferencija Instituta za političko umrežavanje.

Nakon skoro 33 godine na vlasti, Milo Đukanović je izgubio u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori 2. aprila 2023. godine od svog protivkandidata Jakova Milatovića, a potom i podneo ostavku na mesto predsednika Demokratske partije socijalista. Time je i formalno stavljena tačka na jedan od najturbulentnijih i najtežih perioda u istoriji kako srpskog naroda u Crnoj Gori, tako i Crne Gore u celini.

Pobeda Jakova Milatovića, kandidata Evrope sad, podržanog od strane brojnih nekadašnjem Đukanovićevom režimu opozicionih partija, zbirno sa političkim promenama nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, otvorila je put istinskoj demokratizaciji Crne Gore, jačanju njenih institucija, vladavine prava i istinskoj pluralizaciji političke misli i delovanja.

za režima Mila Đukanovića ostala su, pored kriminalnih i korupcionaških afera, i brojna otvorena pitanja političke prirode od čijeg će rešavanja zavisiti sudbina cele države. Neka od tih pitanja, koja su predmet konferencije Instituta za političko umrežavanje pod nazivom ,,Crna Gora nakon Mila Đukanovića – izazovi i perspektive“, jesu sledeća:

• Da li će Crna Gora nastaviti putem evrointegracija i ostanka u NATO-u u kontekstu intenzivnih i epohalnih geopolitičkih promena?

• Kakvi će biti odnosi između Crne Gore i Srbije?

• Kakvi će biti odnosi između Crne Gore i ostalih suseda, uključujući i Republiku Srpsku?

• Da li će se Crna Gora priključiti inicijativi Otvoreni Balkan?

• Kakve odnose možemo očekivati između Crne Gore i Kine i Rusije kao narastajućih globalnih sila?

• Da li će doći do formalnog i suštinskog poboljšanja položaja srpskog naroda u Crnoj Gori?

• Kakva je budućnost statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori?

Reč je, dakle, o konferenciji koja pretenduje da ima multidisciplinarni karakter, odnosno da kroz politikološki, istorijski, ekonomski, geopolitički i kulturološki pristup pruži odgovore na ova nimalo jednostavna, ali izuzetno važna pitanja.

Stoga Vas pozivamo da svojim učešćem, odnosno znanjem i iskustvom, doprinesete što kvalitetnijoj realizaciji ove konferencije.

Govore:

Prof. dr Darko Tanasković, Univerzitet u Beogradu

Dr Rajko Petrović, Institut za evropske studije

Dejan Vukšić, predsednik Demohrišćanskog pokreta Crne Gore

Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik portala IN4S

Cvjetin Milivojević, politički analitičar

Aleksandar Đurđev, moderator konferencije

Protojerej Miajlo Backović

Categories: Društvo

Leave a Reply