Društvo

Služen četrdesetodnevni pomen igumaniji Teodori u Gračanici

Danas, trećeg dana Vaskrsa, u Gračanici je služen četrdesetodnevni pomen igumaniji Teodori.

Pomen je posle svete liturgije služio episkop raško prizrenski Teodosije sa igumanima i igumanijama, sveštenicima i monasima, vernicima i rodbinom preminule igumanije.

„Mati Teodora je verom svojom pobeđivala sve nevolje, iskušenja, a najviše bolesti u svom životu“, rekao je vladika Teodosije i dodao:

„Oko 70 godina ona je provela u manastiru služeći Bogu nesebično, imajući ljubav za Boga i za svoje bližnje, uvek je to pokazivala. I do zadnjeg dana i u njenoj bolesti njeno lice je bilo vedro i nasmejano. Njene reči su bile reči utehe, nade i ohrabljenja, kako za sestre monahinje, tako i za sve druge, naročito za naš narod koji opstaje i istrajava na našem svetom Kosovu i Metohiji“, naveo je vladika.

„Neka joj Gospod nastani dušu u naručju Avrama, u zajednici svetih koje je toliko poštovala i molila im se. Neka je Gospod danas primi u njihovo društvo, gde se na nebu peva vaskrslom Hristu, kao što i mi ovde, na zemlji, to činimo“, kazao je vladika Teodosije.

Igumanija Teodora je u Gračanici ostavila veliki i dubok misionarski trag. Bila je među nosiocima obnove jednog od najvažnijih manastira Srpske pravoslavne crkve.  (Foto Živojin Rakočević)

Categories: Društvo

Leave a Reply