Društvo

Lepa tradicija u Virpazaru nastavljena za Vaskrs: Deca i omladina Crmnice kraj svog mitropolita

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije blagoslovio je, na Vaskrs, 16. aprila 2023. leta Gospodnjeg, tradicionalno vaskršnje sabranje u Virpazaru. Nakon što je osveštao vaskršnja jaja, Visokopreosvećeni Mitropolit je čestitao praznik sabranim meštanima ove varošice, a povodom ovog divnog sabora kazao je da je Vaskrsenje Hristovo takav praznik da nas sve sabira i objedinjuje: “Gospod Isus Hristos svojom pobedom nad smrću, svojim Vaskrsenjem, učinio nas je zajedničarima svoga Vaskrsenja i učesnicima Njegove večne slave. Zato danas sabrani oko Hrista Vaskrsloga u Crkvi Božijoj svetoj pravoslavnoj, mi se radujemo i nastavljamo put naših svetih predaka, koji su za veru živeli, borili se i vrlo često i glave svoje polagali. Ali ono što je najradosnije je to što danas imamo ovde decu i omladinu sabranu na ovaj veliki praznik u ime Vaskrsenja Hristovoga.” Poželjevši da sabranima ovo sabranje bude na zdravlje i radost, na spasenje i blagoslov njihovim porodicama i domovima, Vladika je zablagodario svima koji se godinama trude oko ovog sabora.

“Taj blagoslov i ta radost neka ostane u vašim srcima, da je širite i svjedočite i propovjedate u cijelom svijetu, jer to je ono što treba ovome svijetu – Božija milost i Božija blagodat koja se širi preko ovoga praznika i preko ovakvih divnih sabranja. Na zdravlje i na spasenje i na mnoga i blaga ljeta! Zahvaljujem svima onima koji se već godinama trude da ovaj sabor održe i da bude svake godine sve ljepši, sve svetliji i sve radosniji i da nas što više okuplja. Amin, Bože daj”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i verni narod još jednom pozdravio sveradosnim pozdravom: Hristos Vaskrse!

U ime Crkvenog odbora Crmnica i Udruženja “13. jul”, zdravicu je proizneo Dragan Leković, potpredsednik CO, koji je kazao da svi koji su se danas ovde sabrali da proslave Vaskrsenje Hristovo su pozvani da otvore svoja srca i da čuju reči Gospodnje:

“Gospod je iz smrti iščupao ljudski rod i uzneo ga u besmrtnost. To je ustvari Vaskrs, jedina savršena i dovršena revolucija, jer se njome čoveku daje večni život u koji se ulazi kroz istinu, pravdu, kroz ljubav i radost večnu. Evo dana koji stvori Gospod, tako se peva danas u jednoj divnoj crkvenoj pesmi i zato danas udostojimo se blagodaću Hristovom da čistim srcem pozdravimo svakoga radošću Hristovog Vaskrsenja, da osetimo začetke blažene radosti sopstvenog budućeg vaskrsenja.” Poručio je da Hrista može voljeti samo onaj ko vjeruje u Njega, jer kako se može voljeti Hristos kao Bog ako nemamo istinsku vjeru u Njega:

“Svako ko čezne za istinom, pravdom, za bratskom ljubavlju, on zapravo čezne za Bogom. Kada se trudimo da volimo bližnjeg kao samog sebe potvrđujemo da volimo Boga, da smo istinski, pravi hrišćani.”

Na kraju Leković se prisetio litija jer smo, kako je kazao, kroz višemesečno molitveno stajanje pred Bogom i hodanjem stopama Gospodnjim, zadobili mnoge darove.

“Tada smo se pokazali kao narod Božiji i zato tu veliku milost Božiju moramo da čuvamo i da joj se uvek sa radošću vraćamo i iznova u nama obnavljamo. Neka nam je srećan i blagosloven današnji praznik i neka bi Gospod dao da se i ubuduće pričestimo Njegovim životvornim tajnama na osvećenje naših duša i tela. Živeli na mnogaja ljeta. Dogodine na Lovćenu, ako Bog da!” Izvor: Barski portal/Svetigora Foto: Željko Drašković Mitropolija

Categories: Društvo

Leave a Reply