Društvo

I TOGA IMA – Mali grad sagrađen u krateru meteorita: Za njega se nije znalo sve do 1960-ih godina

Grad Nördlingen u Nemačkoj nalazi se unutar drevnog meteoritskog kratera, i iako je grad star preko 1.100 godina, za njega se nije znalo sve do ranih 1960-ih. Smešten u Švapskoj, Bavarska, Nemačka, ovaj grad trenutno ima približno 24.000 stanovnika i ima veliki istorijski značaj u ovoj oblasti.

Prvi zapisi o prisutnosti grada datiraju iz 898. godine nove ere, a izgrađen je u plitkoj lokaliziranoj uvali za koju se smatralo da je bio drevni vulkan. Međutim, dva američka naučnika koji su posetili grad 1960. godine otkrili su da su lokalne zgrade izgrađene od “šokiranog kvarca” koji je prisutan samo u zonama udara meteorita, potvrđujući topografsko poreklo grada.

Krater u kojem je izgrađen grad se prostire na 25 kilometara. Udar meteorita ove veličine imao bi priličan uticaj na Zemlju u to vreme, procenjuje se da je to bilo pre oko 14,5 miliona godina. Što se tiče drugih istorijskih napomena, grad Nördlingen je trenutno samo jedan od tri grada koji imaju potpuno netaknute i uspostavljene gradske zidine u Nemačkoj. Ostaci rimskog zamka koji datira iz 85. godine nove ere takođe su pronađeni zakopani ispod sada naprednog grada.

Krater Nördlinger Ries je službeni naziv za lokaciju, a udar je stvorio neke geološke formacije koje se ne mogu videti nigde drugde u svetu.

Kamene građevine stvorene lokalnim stenama sadrže milione sićušnih dijamanata, iskovanih pritiskom drevnog meteorološkog udara. Procenjuje se da je u nasilnom udaru stvoreno 72.000 tona sićušnih dijamanata, ali najveći su veličine samo 0,3 mm, tako da stanovnici uskoro neće moći unovčiti. Grad je također viđen u filmu Willy Wonka i fabrika čokolade, jer je to bio grad u završnoj sceni klasika iz 1971. godine.

Poreklo grada postaje sasvim evidentno kada se pogleda odozgo, ali teško je zamisliti da za 1.000 godina njegovog postojanja niko nije znao za katastrofalno poreklo lokalizovane depresije u kojoj su svi živeli. Nördlingen je veoma jedinstven, od zgrada sastavljenih od miliona dijamanata na činjenicu da leži u meteoritskom krateru, to je definitivno mesto za videti. Izvor-foto: Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply