Društvo

Vaskršnje liturgije u Gračanici, Goraždevcu i Velikoj Hoči na KiM

Ponoćna liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika održana je u prisustvu velikog broja vernika u manastiru Gračanica. Ponoćnu liturgiju je služio episkop raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske. Tokom službe pročitana je Vaskršnja poslanica partrijarha Porfirija.

Vernici koji su prisustvovali liturgiji i sa kojima smo razgovarali istakli su da Vaskrs ima posebnu jačinu i „da nam naša vera pruža mogućnost da svakodnevno napredujemo“.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovala je i ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić koja boravi u trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji.

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu litijom prisutnih vernika u ponoć je započelo obeležavanje navećeg hrišćanskoh praznika.

Liturgiju je služio paroh goraždevački otac Nenad Našpalić, koji je tradicionalno pročitao poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Sa crkvenih zvonika tačno u ponoć oglasila su se zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Nekoliko stotina vernka radovalo se Vaskrsenju Hristovom nakon liturgije, a najviše oni najmlađi koji su izdržali do ranih jutarnjih časova, jer je usledilo kucanje Vaskršnjim jajima.

Zvuci crkvenog zvona tačno u ponoć objavili su Vaskrsenje Hristovo meštanima Orahovca. U isto vreme krenula je litija oko crkve u kojoj je učestvovalo više stotina vernika, predvodili su je paroh orahovački jerej Milan Stanojević zajedno sa protojerejm stavroforom Milenkom Dragićevićem.

Istovremeno je omladina Orahovca bakljama osvetlila sve ulice koje okružuju crkvu, objavljujući svetlost Vaskrsenja, da bi se potom pridružila sabranima u hramu.

Svetom pričešću je pristupio veliki broj sabranih, među kojima je bilo najviše dece.

Na liturgiji je pročitana Poslanica Patrijarha srpskog Porfirija, a oci su obavili i osvećenje vaskršnjih jaja koja su uz naforu podelili okupljenima. Izvor-foto:KiM (Foto Radio Goraždevac)

Categories: Društvo

Leave a Reply