Društvo

HRISTOS VOSKRESE – RADOST DONESE!

Redakcija “Budite u toku” želi vam srećne i bogougodne Vaskršnje praznike.

Hristos voskrese – Vaistinu voskrese

Radujte se

Uskrs, praznik nad praznicima, kako je nazvan u Hrišćanstvu, obeležavaju danas svi pravoslavni vernici u svetu.

Uskrs izražava suštinu hrišćanske vere jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Vernici se pozdravljaju sa: „Hristos vaskrse! „Vaistinu vaskrse”, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva „čuvarkuća”, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Cela sedmica se po Uskrsu naziva Svetla, a pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.

Prva uskršnja liturgija se služi u ponoć između subote i nedelje.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Uskrs se čita poslanica koju je uputio njen poglavar patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici sve verne ljude da umnogostruče molitve za mir i očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, ističući da je za SPC otuđenje te pokrajine od države Srbije, „posredno ili neposredno, defakto ili dejure – neprihvatljivo”.

Patrijarh je, takođe, u poslanici pozvao vernike da se mole za mir u Ukrajini i ukazao na neophodnost očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Radujemo se danas, draga duhovna deco naša, radujemo se i proslavljamo Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista iz mrtvih jer čineći to dobijamo zalog sopstvene pobede nad okovima smrti i svetu blagovestimo radost života”, navodi se u poslanici objavljenoj na sajtu SPC.

To je braćo i sestre, kako je naveo patrijarh, vera crkve pravoslavne koji nam otkriva mileševski Beli anđeo, pokazujući nam prazan grob Hristov uz poruku: „Ne plašite se!”.

Bog je te reči ohrabrenja govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolja, navodi se u Vaskršnjoj poslanici.

„Radujemo se jer nas uprkos svim prilikama i neprilikama prate krupne i mirne raške oči Belog anđela – najlepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu – govoreći nam da Isus Nazarećanin, na krst Raspeti, ustade iz groba”, naveo je patrijarh.

Patrijarh je naglasio da, kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja, prenosi Tanjug.

„Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i verni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, defakto ili dejure, neprihvatljivo.

Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu i Metohiji mesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze.

Patrijarh je naglasio da posebno pozivaju na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

„Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države”, naveo je patrijarh.

On je u poslanici naglasio i da je Gospod Isus Hristos takođe, rekao „Ne boj se! Samo veruj!” Jer, vera koja prožima i osmišljava životni put, koja sokovima blagodatne snage hrani svekoliko ljudsko biće, uistinu može sve.

Patrihjarh je pozvao i na molitvu za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav.

„Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu”, naveo je on.

Vernicima i svima koji čuju reči Belog anđela je poželeo srećan, čestit i blagosloven, praznik i poručio: ‘Ne plašite se! Isusa tražite Nazarećanina, raspetoga. Ustade, nije ovde’. Gde god da se danas bilo ko od nas nalazi, pozdravljamo se pozdravom večne radosti’.

Patrijarh Porfirije služi vaskršnju liturgiju uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva. Posle dana žalosti ponovo su se oglasila crkvena zvona u znak vaskršnje radosti, a na početku liturgije otpevan je vaskršnji tropar “Hristos vaskrse iz mrtvih’’. Jutarnju vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save služiće vladika remezijanski Stefan, sa početkom u 9 sati.

Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima „Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse“.Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Vernici SPC, Vaskrs obeležavaju tri dana, a crvenim slovom u crkvenom kalendaru, su pored prvog dana, obeleženi i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Categories: Društvo

Leave a Reply