Društvo

Na današnji dan 1952. u tajnosti su se vančali Jovanka(28) i Tito(60)

Malo je ko znao da su se Josip Broz i Jovanka Budisavljević venčali 15. aprila 1952. godine nedaleko od Iloka. Prema rečima Iločana, venčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka) koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka.

Posle je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu (malo selo u Hrvatskoj). Iločani kažu da svi oni znaju za to venčanje i kako im to nije nova informacija i da veruju da je na njemu bio samo uzak krug ljudi.

Matičar na venčanju bio je izvesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je da je Jovankina majka na vest da se udala za Tita, poručila “mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Tek nedavno u javnosti je objavljen venčani list Jovanke i Tita, a posebno su interesantni detalji koji su bili zapisani u njemu. Naime, iako je oduvek važila fama kako je Tito bio „Jugosloven“, a po zanimanju „bravar“, u venčanici piše nešto drugo. U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je – HRVAT! Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano – kapetan, službenik. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply