Društvo

Danas je u Grdelici održan komemorativni skup povodom 24 godine od raketiranja voza u NATO agresiji

Danas je u Grdelici održan komemorativni skup povodom 24 godine od raketiranja voza u NATO agresiji koji je 12. aprila 1999. godine prolazio kroz Grdeličku klisuru.

Svake godine, na ovaj datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i građani se okupe kako bi odali poštu tragično nastradalima.

Putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene kao i ranijih godina prešao preko Železničkog mosta podsećajući na taj dan.

Nakon minuta ćutanja i himne Bože pravde okupljenima se obratio gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

„Ima događaja koji nas obeleže do srži. Urežu se u svest i podsvest, pojedinačnu i kolektivnu. Postanu nešto što nosimo u svakom svom dahu, u svakoj svojoj misli i delu.Mesto na kome danas stojimo simbol je jednog takvog događaja. I koliko god želeli da ga izbrišemo iz prošlosti, iz svog iskustva, breme strašne tragedije koja se pre 24 godine ovde desila ostaće zanavek deo našeg identiteta.Svako od stradalih putnika u vozu broj 393 imao je neke svoje snove, svoja nadanja, planove da negde stigne, da nešto postigne. Sve to je zbrisano u jednoj plamenoj eksploziji. „Kolateralna šteta“, objasnili su odgovorni. Zaborav nije opcija. Dragi prijatelji, naša je obaveza da pamtimo i opominjemo, da se ono što se ovde desilo ne desi više nikada i nikome! Sa ovog mesta šaljemo poruku mira, slobode, razumevanja, potrebe da se sagrade porušeni mostovi i da svaki putnik bezbedno stigne tamo kuda se uputio. Tako jedino možemo znati da životi onih kojima danas polažemo vence nisu uzaludno položeni.Večna im slava!“

Vence i cveće na spomen obeležje kod Železničkog mosta položile su pored rodbine žrtava mnogobrojne delegacije.

Categories: Društvo

Leave a Reply