Društvo

DA LI STE ZNALI: Šta tačno znači skraćenica WC?

Skraćenica WC smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja.

U 19. vijeku riječ toalet nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su telesne funkcije bile povezivane s korišćenjem toaleta.

Skraćenica WC smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja.

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta WC zapravo znači, uprkos tome što su ta slova videli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali da koristite WC dok ste bili napolju na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome šta ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta pojam WC zapravo znači, jedan ljubitelj istorije objasnio je da ta slova zapravo označavaju „water closet“, što je bio pristojan izraz za korišćenje toaleta u danima javnih kupatila.

Doslovni prevod bio bi „vodeni ormarić“ jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti, a na srpskom se prevodi kao nužnik.

„U 19. vijeku riječ toalet ili nužnik nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korišćenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam „vodeni ormarić“ za opisivanje tada novog toaleta na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Skraćenica WC smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo nelagode i povučenosti“, objasnili su na društvenim mrežama.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza „water closet“ prvi put je korišćena u Engleskoj 70-ih godina 19. veka. Izvorno poznat kao „ormarić za ispiranje“, ubrzo je postao „vodeni ormarić“ kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao WC. A 19. vijek bio je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko pokućstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zamijeni toalete novijim modelima 1886, prenosi Mirror. Izvor: aloonline.ba

Categories: Društvo

Leave a Reply