Društvo

Fondacija „Delije“: Uplaćeno 30.000 evra za hram Svetog Save u Mitrovici, radovi kreću nakon Vaskrsa

U sklopu akcije prikupljanja sredstava za obnovu hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koja je započeta sredinom ovog meseca, Fondacija „Delije“ donirala je ukupno 3.535.000 dinara, odnosno oko 30.000 evra. Akcija obnove ovog hrama započeta je januara meseca.

Prikupljali su novac na košarkaškoj i fudbalskoj utakmici, organizovan je koncert u Lazarevcu, a akciji su se pridružile i druge organizacije.

Pre nekoliko dana zvanično se pridružila i humanitarna organizacija iz Italije „Una Voce nel Silenzio“, navode Delije.

Preciziraju da su do sada u tri navrata uplaćivali novac za Crkvenu opštinu Kosovska Mitrovica i tako ukupno donirali 3.535.000 dinara.

Fondacija „Delije“ navodi da su akciju pokrenuli jer žele da osim pomenutog hrama, koji je marta 2004. godine zapaljen i uništen obnove i zvonaru, parohijski dom, kao i da oko hrama izgrade zaštitni zid.

Navode da je sveštenik otac Nenad koji u južnom delu Kosovske Mitrovice živi sa svojom suprugom i petoricom sinova uspeo da izradi projekte za izgradnju zaštitnog zida oko hrama, za šta je potrebno izdvojiti 17.774 evra, zatim za obnovu fasade na konaku što bi bilo oko 17.066,16 evra.

Za sanaciju zvonare potrebno je 6.950 evra, a to je na sebe preuzela jedna humanitarna organizacija, saopštile su prethodno „Delije“

Iz Fondacije preciziraju da im je za oba projekta potrebno ukupno 34.841 evro.

„Imajući u vidu da smo već prebacili 30.000 evra radovi na obnovi hrama otpočeće odmah nakon Vaskrsa!“, poručili su.

Fondacija Delije navodi da se tu neće stati sa obnovom hrama.

„Crkva je u jako lošem stanju pa je potrebno sanirati kako pod i fasadu, tako i krov i celokupnu unutrašnjost crkve. Biće potrebno puno novca da to izvedemo, ali se nadamo da će se i institucije uključiti i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da vratimo lepotu hramu kakvu je imao pre pogroma“, naznačili su u saopštenju.

Pozvali su sve donatore da im pomognu:

-Pošalji SMS na 1817 sa bilo koje mreže i doniraj 200 dinara.
-Uplati novac na dinarski račun br.160-6000001037224-40 kod Banke Inteza ili 105-3206-14 kod AIK Banke.
-Uplati bilo koji iznos putem pejpala:
https://www.paypal.com/paypalme/fondacijadelije

KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply