Društvo

Preminuo Kosta Bulatović – legendarni vođa Srpskog pokreta otpora sa Kosmeta tokom ’80-ih!

Legendarni buntovnik protiv albanskog terora na Kosmetu i osnivač Srpskog pokreta otpora, Kosta Bulatović, danas se upokojio u Gospodu u svojoj 86. godini života.

Srpski pokret otpora je nastao kao reakcija na demonstracija kosovskih Albanaca 1981. godine. Već iduće godine počinju prvi protesti Srba protiv „perfidnih pritisaka sa pozicija države.“ Godine 1983. Srbi organizuju grupu koja je otišla kod tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ljubičića, a naredih godina protestuju po raznim gradovima.

Srpski pokret otpora je organizovao demonstracije Srba u Kosovu Polju 1987. godine, gdje je Slobodan Milošević izgovorio čuvene riječi „Niko ne sme da vas bije!“.

Kostu Bulatovića su albanski teroristi pokušali da ubiju u namještenoj saobraćajnoj nesreći posle koje je ostao teški invalid. Poslije pogroma na Kosmetu, Bulatović se preselio u okolinu Danilovgrada, gdje je i preminuo.

Naš Kosta Bulatović je ostao vjeran kosovskom zavjetu. Sa toga razloga mi smo donijeli odluku da ga odlikujemo Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca za njegovo hristoljubivo viteštvo i doživotnu vjernost kosovskom zavjetu“, kazao je mitropolit Amfilohije prilikom odlikovanja Koste Bulatovića 2018. godine.

Urednik Geopolitike, Slobodan Erić, oprostio se od legendarnog čika Koste sledećim riječima:

„Veliki Srbin, veliki rodoljub, koji je među prvima organizovao pokret otpora Srba na Kosovu i Metohiji komunističkoj-albanskoj vlasti. Bio je organizator i učesnik velikih nacionalnih skupova, koji su pomogli reintegraciju Kosova i Metohije u Srbiju i promenu nakaradnog pravnog statusa naše južne pokrajine koji je utvrdio antisrpski Ustav iz 1974.godine. Pored ostalih, bio je jedan od organizatora i učesnika jednog od prvih nacionalnih okupljanja Srba u manastiru Studenica 1986, ili 87, godine… Hvala mu za sve. Neka mu Bog podari večni mir i rajsko naselje“.

S druge strane, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i lider „Zavetnika“, Milica Đurđević, oprostila se na društvenim mrežama od iskrenog prijatelja njene porodice.

Jedna za drugom gase se sveće koje su razgonile mrak. I to onda kada je bio najgušći. Javiše mi iz Danilovgrada da se u nebesku vojsku preselio Kosta Bulatović, legendarni vođa pokreta otpora kosmetskih Srba. Prijatelj naše porodice i iskreni saborac moga oca. Sada će gore njih dvojica opet neke bune podizati… Pokoj mu duši. Pravednoj. Nepredanoj“ napisala je ona. 

Kosta Bulatović je svjedočio i u Haškom tribunalu, i to na poziv Slobodana Miloševića.

Za vrijeme Bu­la­to­vi­će­vog svje­do­če­nja de­sio se za­ni­mljiv do­ga­đaj. Na­i­me, tužilac Dže­fri Najs pu­stio je sni­mak, do­du­še bez to­na, na ko­jem se vi­di ka­ko Bu­la­to­vić go­vo­ri ne­što po­red lo­ba­nje tur­skog ca­ra Mu­ra­ta, ko­ji je po­gi­nuo u Ko­sov­skoj bit­ki.

„Po­sle še­sto go­di­na Vi i da­lje emo­tiv­no go­vo­ri­te o ovom do­ga­đa­ju i Mu­ra­tu“, pro­ko­men­ta­ri­sao je Najs.

Mi­lo­še­vić je zatražio da se pu­sti i ton uz sni­mak gdje se ču­ju Ko­sti­ne riječi: „Pa mi sr­ce u gru­di­ma pe­va, ka­ko Mu­rat na mu­ka­ma ze­va“.

Je­dva su ob­ja­sni­li da je reč o ep­skoj pe­smi, da bi Mi­lo­še­vić na kra­ju re­kao: „Šta su mo­je mu­ke pri onim ko­je je Ko­sta imao sa Mu­ra­tom.“

Neka ti je laka crna zemlja, junače srpski, Kosta Bulatoviću!

Agencije i portali, In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply