Društvo

Namirnice koje čuvaju zdravlje mozga

Hrana ima veliki uticaj na strukturu i zdravlje mozga. Mozak troši oko 20 odsto dnevnog kalorijskog unosa, a kalorije treba da obezbedi odgovarajuća hrana kao izvor kvalitetnog goriva koje održava i podržava dobru koncentraciju i mentalnu bistrinu.

Mozgu pre svega trebaju zdrave masti, i to baš one koje se nalaze u maslinovom ulju, orašastim plodovima i semenkama, avokadu, masnoj ribi… Pored masti, mozgu su potrebni i flavonoidi kojima je bogato bobičasto voće.

Ove četiri vrste namirnica su najkorisnije za zdravlje mozga:

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće je prepuno flavonoida, koji su ključni za zdravlje mozga. Tokom jedne dvadesetogodišnje studije sprovedene na hiljadama ljudi koji jedu voće, stručnjaci su zapazili da najniži nivo slabljenja kognitivnih funkcija imaju oni koji konzumiraju bobičasto voće.

2. Zeleniš

Povrće, a naročito zeleno, odlično je za zdravlje mozga, jer sadrži folate, flavonoide, vitamin E i karotenoide.

Zeleniš poput špinata, raštana, zelene salate i kelja najbolje su opcije; čak je i naučno dokazano da ovo povrće usporava starenje mozga.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prepuni su vitamina E, koji čuva moždane funkcije. Zbog jedinjenja koja sadrži, kao i zdravih masti, vlakana i antioksidanasa, orašasti plodovi pomažu celokupnom zdravlju. Da biste napravili pravu “čarobnu” kombinaciju za mozak, pomešajte orašaste plodove i bobičasto voće.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlična osnova zdravog obroka. Doktori savetuju da upotrebu ostalih ulja i putera smanjite, a da uključite maslinovo, naročito hladno ceđeno

Categories: Društvo

Leave a Reply