Društvo

FOTO DANA: Xi poziva Putina da poseti Kinu

Kineski predsednik Xi Jinping, koji boravi u državnoj poseti Rusiji, pozvao je svog domaćina Vladimira Putina da mu uzvrati tu čast kasnije ove godine ili kad god bude mogao na putu. Si je taj poziv izneo u javnost tokom sastanka sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom, koga je takođe zamolio da dođe u Kinu. Kineski lider je rekao da je uputio poziv Putinu u ponedeljak, prvog dana njegovog trodnevnog putovanja u Rusiju, javili su lokalni mediji u utorak. Ruski lider može doći kada mu odgovara, rekao je njegov gost.

Kineski predsednik takođe očekuje da će njegov ruski kolega biti u Kini kasnije ove godine na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, dodao je Xi, napominjući da je Putin učestvovao u prethodna dva događaja, 2017. i 2019. godine.

Pojas i put je vodeća kineska inicijativa vredna više milijardi dolara za ulaganja u infrastrukturu drugih zemalja, za koju se Peking nada da će značajno podstaći međunarodnu trgovinu. Xi je to prvi put predložio 2013.

Tokom sastanka sa Mišustinom, Xi je požalio da je pandemija Covid-19 postala prepreka ličnim posetama najviših zvaničnika i pozvao premijera da što je pre moguće iskoristi prednosti nedavnog ukidanja ograničenja putovanja u Kini. Iz Mišustinove kancelarije su potvrdili da je poziv prihvaćen.

Poseta kineske delegacije koju predvodi predsednik Xi smatra se velikim političkim događajem u Rusiji. Dve nacije opisuju svoje odnose kao strateško partnerstvo koje je Moskvu i Peking dovelo do njihovog najboljeg nivoa saradnje ikada.

Xi je u ponedjeljak rekao da je jačanje odnosa s Rusijom “strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu vlastitih temeljnih interesa i preovlađujućih trendova u svetu”, budući da dve nacije dele predanost izgradnji multipolarnog sveta.Izvor-foto: Logicno, Miso T. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply