Društvo

NEZABORAVNIK  – Dečak na večnoj straži: Pre 30 godina poginuo je Spomenko Gostić – najmlađi heroj otadžbinskog rata

Spomenko Gostić je rođen 1978. godine, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, pre tačno 30 godina, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Po izbijanju rata živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Tokom aprila umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od takozvane Armije Republike BiH. Prijavljuje se u Vojsku Republike Srpske gde je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Spomenko Gostić je sa nekoliko vojnika ostao da brani selo.

Sahranjen je na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, gde počivaju njegova majka i baka. To mesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Spomenko je svetao primer humanosti i nesebičnosti koji se žrtvovao za druge i da je obaveza društva da se oduži malenom dečaku, a velikom čoveku.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gde je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Članovi Udruženja dece poginulih boraca „Nasljeđe“ Republike Srpske obnovili su 2017. godine spomenik na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Spomenka Gostića nalazi se u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

Categories: Društvo

Leave a Reply