Društvo

AKTUELNO – Mitropolit Joanikije: Francusko-nemački sporazum je neprihvatljiv!

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije rekao je danas da je predlog tzv. francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo* tretira kao nezavisna država.

„Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo* tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv“, rekao je Vladika u intervjuu Radio-Svetigori povodom devetnaeste godišnjice od Martovskog pogroma našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

On podseća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na KiM.

„Sedamnaestog marta 2004. godine nemački vojnici, pripadnici KFOR-a nesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila nemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog“, podsetio je Mitropolit crnogorsko-primorski.Po njegovim rečima, dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti.

„Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-nemački sporazum“, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Categories: Društvo

Leave a Reply