Društvo

U Sokocu i Palama obeležavanje 27 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, položeni su venci i cveće poginulim borcima, a u manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji služen parastos. Duhovna akademija je održana u Kulturnom centru Pale. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su sarajevski Srbi najveći stradalnici proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i, uz borce Sarajevsko-romanijske regije, najzaslužniji za stvaranje Srpskog, danas Istočnog Sarajeva i Republike Srpske. Dodik je naglasio da se nikada ne smije zaboraviti da je duga kolona od 150.000 sarajevskih Srba krenula još početkom marta 1992. godine nakon što je ispred Stare crkve na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović i nelegalnog referenduma o nezavisnosti BiH kojim su ignorisani Srbi kao konstitutivni narod u tadašnjoj BiH. Danas, 27 godina poslije, rekao je Dodik, i dalje su svježe scene u kojima kolone kamiona, automobila, konjskih zaprega napuštaju sarajevsku kotlinu, a Srbi po ko zna koji put u svojoj istoriji kreću u izgnanstvo i to iz Sarajeva, do tada trećeg grada u svijetu po njihovoj brojnosti, nakon Beograda i Čikaga.

Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ,zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik u Sokocu.

Egzodus Srba iz Sarajeva možda je i najpotresniji događaj u istoriji Republike Srpske. Potezom moćnika u Dejtonu, u ratu odbranjene teritorije date su muslimansko hrvatskoj federaciji. Od febraura do kraja marta 1996.godine reke ljudi po ciči zimi, kamionima, zaprežnim kolima, pešice zauvek napuštaju sarajevsku kotlinu.

Srbi ostavljaju domove, sve što su u životu stekli, sa sobom nose što istorija do sada nije zabeležila kosti svojih najmilijih.

Sahranjeni su na Malom Zejtinliku gdje su zvanične delegacije Vlade Republike Srpske, grada i opština I.Sarajeva, boračkih i drugih organizacija položile vence, parastos srpskim vitezovima je služen u manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji. A u Palama je upriličena Duhovna akademija.

Kada je federalna policija preuzimala srpske kvartove Alija Izetbegović je poručio da će svaki Srbin koji je nosio pušku biti izveden pred Sud i to je možda najbolji odgovor da li su Srbi morali napustiti Sarajevo u biblijskom egzodusu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply