Nekategorizovano

U Moskvi služen moleban za spasenje srpskog naroda i svetinja Kosova i Metohije

U Moskvi je služen Moleban za spasenje srpskog naroda i svetinja Kosova i Metohije

Tako su se manastirska bratija i Srbi koji žive, rade i studiraju u Moskvi odazvali na blagoslov Srpske Crkve da se za vreme Velikog posta pojačaju molitve za Kosovo i Metohiju.

Na molebanu su se okupili uglavnom Srbi – studenti, postdiplomci i doktoranti ruskih fakulteta iz različitih mesta – Srbije, Crne Gore, Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), sa samog Kosova i Metohije i Makedonije.

Zajedno s njima u Sretenjskoj obitelji su se molili i izvanredni i ovlašćeni ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi Željko Samardžija, kao i Srbi koji odavno žive i rade u Rusiji.

Moleban Presvetoj Bogorodici uz dodavanje specijalnih prozbi i molitve „Za spasenje srpskog naroda“ služen je pred ikonama Bajke Božije „Trojeručica“ i Svih srpskih svetih.

Posle molebana jeromonah Ignjatije (Šestakov) se zahvalio svima okupljenima istakavši koliko je važno to što su upravo Srbi došli da se pomole:

– Ko bi se još molio za Kosovo i Metohiju ako ne Srbi? Veliko vam hvala što ste se okupili danas. Mi činimo što možemo i mislim da to nije mnogo, kad se molimo Bogu i kad ispravljamo svoj život kako bismo bili dostojni ljudi koji vekovima čuvaju naše Kosovo, onih koji su praktično položili svoje živote zarad ove kolevke srpske istorije, vere i kulture. Treba da ih budemo dostojni.

Moleban se završio zajedničkim pojanjem veličanja ikoni Majke Božije „Trojeručica“ i svim srpskim svetima, kao i srpskom pesmom u čast prepodobne Angeline Srpske čija se ikona nalazi u hramu Sretenjskog manastira.Sa ruskog Marina Todić

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply