Društvo

Održana sednica Eparhijskog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske

Eparhijski savjet Mitropolije crnogorsko-primorske, održao je svoju ovogodišnju prvu redovnu sednicu u Drugu nedelju Časnog posta, 12. marta 2023. godine u Podgorici. Sabranje je molitveno započelo Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kojom je načalstvovao Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, a nastavljeno je u Svetogeorgijevskom domu kod crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

Po usvajanju dnevnog reda, Mitropolit Joanikije je upoznao članove Saveta sa svojim arhipastirskim delatnostima u prethodnoj godini. Sa zadovoljstvom je konstatovano da se broj sveštenoslužitelja kao i monaških lica u prethodnoj godini znatno umnožio, što će poslužiti unapređenju parohijskog rada, kao i monaškog života u manastirima. Mitropolit je naveo i brojne značajne događaje u protekloj godini koji su organizovani u Mitropoliji.

Kao jedan od najvažnijih započetih projekata, Mitropolit je u svom izveštaju o radu za prethodnu godinu, izdvojio početak izgradnje Gimnazije ”Sveti Sava” u Podgorici i naglasio ogroman prosvetni i obrazovni značaj koji će imati ova prva pravoslavna gimnazija u Crnoj Gori. Takođe je posebno istakao i važnost izgradnje Sabornog hrama Svete Petke u Danilovgradu.

Eparhijski savjet je saslušao i usvojio izveštaj o radu samog Eparhijskog upravnog odbora, kao i svih organizacionih jedinica u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.Izvor-foto:MCP

Categories: Društvo

Leave a Reply