Društvo

SAZNAJEMO: Mravi po mirisu mogu otkriti kancerogene ćelije kod ljudi

Naučnim istraživanjem provedenim u Francuskoj utvrđeno je da mravi vrste Formica fusca mogu po mirisu prepoznati i otkriti kancerogene ćelije u ljudskom organizmu.

Iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) saopsteno je da su ovo epohalno istraživanje na mravima proveli njihovi naučnici s kolegama s Univerziteta Sorbonne, Instituta Curie i Instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja (INSERM).

Istraživanje je provedeno na crnim mravima, vrsti poznatoj i pod nazivom svilenkasti mravi, koji su nastanjeni skoro u celoj Evropi i koji imaju razvijeno čulo mirisa.

Naučnici su obučavali mrave sistemom nagrađivanja u vremenskim intervalima od nekoliko minuta i omogućio je ovim životinjama da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka.

Ukupno 36 mrava prvo je nanjušilo kancerogene ljudske ćelije i povezalo ovaj miris s nagradom od šećernog soka.

Istraživači su potom dali mravima da nanjuše dva tkiva, jedno zdravo, a drugo kancerogeno. Istraživači su otkrili da su insekti, koji nisu bili nagrađeni u ovoj fazi, imali tendenciju ka kancerogenom tkivu.

U poslednjoj fazi u naučnici izlagali mrave mirisu različitih ćelija raka, a u konačnici su utvrdili da su mravi mogli da ih razlikuju.

Iz CNRS-a su kazali da bi nalaze ove studije trebalo evaluirati velikim kliničkim ispitivanjima na ljudima

Istraživanje je pokazalo da su mravi pokazali veliki potencijal, uz neznatne troškove i da su efikasni.

Naučnici tvrde da je obuka pasa korištenih u sličnim studijama trajala mjesecima ili čak godinu dana, uz znatno veće troškove.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “iScience”. Izvor-foto: Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply