Društvo

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Lava Katanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici, danas slave Svetog Lava, episkopa Katanskog, koji se još za života pročuo kao veliki dobrotvor i svetitelj, koji može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku.

Sveti Lav, živeo je u Italiji u 8. veku, i čitav život je posvetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima. Osim ovoga, Lav je bio žestoki branilac hrišćanstva, koji se obračunavao sa svakom vrstom jeresi i neznaboštva. Iza njegovog života, najpoznatija je ostala priča o tome kako je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor, koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je sav izgoreo, dok Lavu nije bilo ništa, jer ga plamen nije ni dotakao.

Nakon toga, njegov kult kao život sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lepom rečju uspevao da izleči.
U našem narodu današnji svetac se poštuje jer donosi zdravlje i sreću, u svaki dom vernika a, kao što je vatrom pročistio nevernike, plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.

Molitva Svetom Lavu:

“ Svetlo je božansko Kristovo svetlo. Crkvu si stekao, Leo Mudre, tvoje su kreposti sjajem i čudesima bogato prosvetljene. Od detinjstva si ih sve darovao Gospodinu, i mrtvljenjem slatkiša on je živ; to je bila žrtva, koju je sebi ubio bez krvi, blagoslovljen. Tvoj život blista, krase ga vrline, a čuda su oplođena sjajem, godonose, očitovana ti si sve nas stvorio.“

SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply