Društvo

Optužnica protiv sedmorice Srba u Štrpcu zbog protesta protiv ilegalne gradnje – Šta radi EULEKS?!

Tužilaštvo u Uroševcu podiglo je optužnicu protiv sedmorice Srba iz opštine Štrpce koji su u maju 2022. godine protestovali protiv ilegalne gradnje koju je u selu Sevce započeo Albanac B.M., biznismen iz Prištine, saopštila je danas Opština Štrpce.

B.M. je 21. maja 2022. godine započeo gradnju u selu Sevce, u opštini Štrpce, u blizini reke, iako za to nije imao dozvolu, što je dovelo do protesta meštana.

Opština Štrpce saopštila je da je Tužilaštvo u Uroševcu podiglo optužnicu protiv sedmorice građana srpske nacionalnosti, koji su između ostalih prisustvovali protestu 21. maja 2022. godine.

Iz ove lokalne samouprave napominju da uprkos tome što je Opština zabranila gradnju, kao i krivične prijave protiv B.M. zbog uklanjanja inspekcijskih traka i nastavka radova, nadležne institucije nisu preduzele nikakve korake protiv samog prekršioca, već se to čini protiv, kako kažu, nedužnih meštana Sevca.

„Dodatno, Opština Štrpce je dobila dopis od strane Ministarstva prostornog planiranja i infrastrukture, a povodom žalbe B.M., gde se traži da se čitav slučaj ponovo razmatra, a gde je u međuvremenu i sudskom odlukom, i pored spora oko vlasništva nad zemljištem, odlučuje u korist B.M.“, navode iz opštine Štrpce, dodajući da sve ovo ukazuje na očiglednu nameru da se i protiv odluka izvršne lokalne vlasti, protiv peticije građana koja je jednoglasno podržana od strane Skupštine opštine Štrpce, „deluje u korist onih koji sumnjivim metodama žele da ostvare svoje ciljeve“.

Dodaje se da će se Opština Štrpce do kraja svim pravnim i demokratskim sredstvima boriti protiv ovakvih i sličnih slučajeva, te da će u punom kapacitetu stati uz svoje građane koji su neopravdano pozvani na odgovornost.

“Zajedno, bez obzira na sve, oduprećemo se svim pritiscima. Nepravda i pritisci kada je opština Štrpce u pitanju postali su svakodnevnica. Jasno nam je i zašto je to tako. Predstavnike međunarodnih misija i organizacija na Kosovu ćemo takođe obavestiti o ovom, još jednom, problemu uz veru da će neko napokon da reaguje i stane na put institucionalnom nasilju nad građanima Štrpca“, zaključuju iz opštine Štrpce.

Na kraju, posle svega, gradjani se s pravom pitaju: Šta radi EULEKS?! Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply