Društvo

DEUGI PIŠU – Marinos Ricudis: Kosovo i Metohija pripadaju pravoslavnoj Srbiji

Bivši kapetan grčke ratne mornarice Marinos Ricudis poručio je da Kosovo i Metohija pripadaju pravoslavnoj Srbiji i da su pirati ti koji uništavaju kulturu i svetinje, a ne civilizovani ljudi.

On je to napisao na svom Fejsbuk profilu komentarišući video na kome je prikazano kako Albanci na Kosovu uništavaju srpske manastire i skrnave pravoslavnu svetinju.

– Uništavaju ih neprijatelji, koji nemaju nikakve veze sa korenima ove civilizacije. Uništavaju, jer nikada u životu nisu imali civilizaciju. rekao je Ricudis.

Zaključio je da su njihov razorni bes i mržnja „utopili svet u krv“.

Podsetimo, Ricudisa je Vojni sud u Pireju osudio 1999. godine na dve i po godine zatvora, uslovno na tri godine pošto je odbio da uplovi u Jadransko more na razaraču „Temistoklis“ i napadne Srbiju.

– Odbijam da učestvujem u napadu na bratski narod – rekao je tada Marinos Ricudis. On se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela i njegova lična životna agonija.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Sa druge strane, tu je bio Marinos, koji se suprotstavio naređenjima, i tada kao kapetan broda “Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na srpski narod, vratio je brod nazad u luku.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Kada su mu prvi put iz Srbije ponudili da mu bude dodijeljen orden, kapetan je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar.

– Hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi – govorio je Ricudis. 

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio mu je orden svetog cara Konstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu.

Categories: Društvo

Leave a Reply