Društvo

Danas se obeležavaju Svete mučenice Julijana i Vasilisu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Julijana i Vasilisu, muža i ženu koji su osnovali dva manastira početkom četvrtog veka. Kada je rimski imperator Dioklecijan počeo velike progone hrišćana, Vasilisa se pomolila Bogu da spase mučenja nju i njenih 1.000 monahinja.

Bog je po predanju u narednih šest meseci uzeo k sebi svih 1.000 monahinja, a na kraju je usmrtio i Vasilisu, čime ih je spasao da ih vojnici muče.

Za Julijana je Bog imao drugačiji plan. Kada su rimski vojnici došli do Julijanovog manastira, Bog je odlučio da mu da snage da izdrži sve muke na koje je bio stavljen.Gospod ga je krepio, hrabrio, obećavši mu besmrtnost i slavu poput Isusove. Julijana je po predanju mučilo čak 20 vojnika i trebalo im je čak sedam dana da ga ubiju. Međutim, osmoga dana Bog je Julijanu dao snagu da ustane iz mrtvih i tako potvrdi njegovo postojanje.

Legenda kaže da je Julijan 313. godine ustao iz pokrova i ubio svih 20 vojnika koji su ga mučili, a da se potom ponovo vratio u večni san.

Prema verovanju, ako izgovorite molitvu Svetim mučenicima Julijanu i Vasilisi možete da oterate sve nevolje od sebe i voljenih:

“Brakom vezani, Hristom vezaniji. Savez duhovni — savez je trajniji. U knjigu Živih Duh ix ypisa: „Bratac Julijan, sestra Vasilisa“. Sve ostaviše, za Hristom pođoše. I čas kad kucnu živote dadoše Za ljubav Božju, ljubav trisunčanu, Slavu prezreše. svu slavu zemljanu; Ljubavlju k Bogu sebe proslaviše I primer divan naš ostaviše. Bogatstvo crkvi, i ukras i dika: Krv čudotvorna čudnih mučenika.”

Categories: Društvo

Leave a Reply