Hronika

Velika akcija Europola, call-centri iz Srbije i drugih zemalja prodavali lažne kriptovalute

Europol je saopštio da su policije i pravosudni organi iz Srbije, Bugarske, Kipra i Nemačke, uz podršku Europola i Eurojusta, pokrenuli istragu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umešane u online prevare u vezi s ulaganjima.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih grupa koje deluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve, uglavnom iz Nemačke, da ulažu velike količine novca u lažne sheme kriptovaluta, te je Europol uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u Europolovom saopštenju.

U okviru akcije je uhapšeno 15 osoba, od čega 14 u Srbiji i jedno u Nemačkoj, a ispitana je 261 osoba, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci, (42 u Bugarskoj, dva na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji). Takođe, pretražene su 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri call-centra i 11 ureda u Srbiji, dva ureda na Kipru, dve firme i tri ureda u Bugarskoj.

Zaplenjena su tri on-line novčanika s oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronska oprema i rezervne kopije podataka, kao i dokumentacija.

Trenutno se procjenjuje da li je finansijska šteta nemačkim žrtvama veća od dva miliona eura, a žrtava ima i u drugim zemljama, poput Švajcarske, Australije i Kanade.

Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva verovatno mnogo veći, što bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe mogla biti u stotinama miliona eura, navode iz Europola.(Fena)

Categories: Hronika

Leave a Reply