Društvo

AKTUELNO: Skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću: Ne dobija tablete, u lošem je stanju

Članovi porodice, prijatelji i komšije bivšeg pripadnika Policije Kosova Slađana Trajkovića optuženog za ratni zločin okupili su se u centru severnog dela Kosovske Mitrovice kako bi mu pružili podršku i poručili da Slađan nije kriv, te naglasili da mu je zdravlje pogoršano od kako je u pritvoru.

Građani okupljeni na platou ispred spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Kosovske Mitrovice su nosili transparente na kojima je na srpskom i albanskom pisalo „Uhapsite mene i ja sam Slađan“, „Moj otac je nevin“, „Pravda za Slađana“, „Jel ja nemam prava na lečenje zato što sam Srbin“, „Slađan nije kriminalac ni zločinac“.

Suzana Trajković, Slađanova supruga, apelovala je na KFOR i EULEKS da pomognu u slučaju optužbe njenog muža za ratni zločin. Ona tvrdi da je optužba neosnovana, dodajući da je izvršena provera njenog supruga pre prijema u Kosovsku policiju.

„Prvenstveno na njih (KFOR i EULEKS) zato što su oni tu da bi branili interese Srba. Međutim, u ovom slučaju se vidi da mi, kao Srbi, nemamo nikakvu podršku što se toga tiče, nikakvu zaštitu i još jedom da naglasim da je moj suprug nevin. Da se Kurti preispita gde su bile njegove policijske snage kada su rađene provere 2013. godine, on (Slađan Trajković) je integrisan u Kosovsku policiju, rađene su provere. Kako je moguće da čovek koji je radio devet godina za njih, da sada, od pre dva meseca, kada su skinuli uniformu bude ratni zločinac? Slađan važi za uglednog gađanina i u Bošnjačkoj mahali gde ima podršku svih komšija Albanaca, s tim što niko ne sme da izađe javno i da mu da podršku, baš zbog Kurtijeog terora, zato što su ljudi preplašeni. Imamo 10 svedoka, ali niko ne sme javno da izađe da mu da podršku“, rekla je ona.

Navela je i da je zdravstveno stanje njenog supruga ugroženo i napomenula da Slađan ne dobija potrebnu terapiju.

„Slali smo tablete sa srpskom markicom, nisu dozvolili. Prošle srede kupili smo tablete sa kosovskom markicom. Uzeli su, ali mu ih nisu dostavili. Daju mu tablete od kojih mršavi. Za 15 dana je smršao pet kilograma. Nismo kontaktirali nikog iz međunarodne zajednice, kontaktirali smo KFOR i EULEKS, nisu hteli da razgovaraju sa nama“, kazala je Trajkovićeva.

Ćerka Slađana Trajkovića Jelena je takođe rekla da je njen otac nevino optužen.

„Moj otac leži u improvizovanom logoru. To nije zatvor, da je zatvor, on bi imao normalne uslove. Njemu ne daju da advokat unese ovlašćenje koje bi potpisao i time ovlastio majku da podigne novac sa njegove bankovne kartice. Ne možemo da podignemo njegovu platu da bi mu uplatili kantinu. On nema prava na lečenje, ne dozvoljavaju mu lekove, porodičnu sliku, ništa“, kazala je ona.

Jelena Trajković je napomenula da su kolege njenog oca, takođe bivši pripadnici Kosovske policije podršku porodici izrazili telefonskim pozivima jer se, kako ističe, plaše da će i oni biti uhapšeni ukoliko se lično pojave.

„Molim međunarodnu zajednicu, Eskobara i Lajčaka da reaguju. Mi samo tražimo pravdu i da se sprovede istraga kakva treba, a ne da je sprovodi samo albanska policija, već i neko iz Euleksa. Albanska tužiteljka je bez prava slala policiju kod svedoka, iako su naš otac i advokat tražili da svedoci dođu u sud i pogledaju mog oca u oči i kažu da je on kriv za to za šta ga terete“, rekla je ona.

Advokat Dejan A. Vasić koji zastupa Slađana Trajkovića zahvalio se prisutnim medijima i rekao da će njihovim izveštavanjem biti skrenuta pažnja na slučaj „Trajkovića iz Mitrovice“ koji je osumnjičen da je izvršio krivično delo ratnog zločina tokom 1999. godine.

„Radi se o čoveku koji je, iznad svega, vodio računa o jednakosti i pomogao da u naselju u kojem je živeo, Bošnjačkoj mahali, ne dođe do ekscesa (nasilja) između Albanaca i Srba. Jednako i u miru je živeo i sa Srbima i Albancima i oni su zajednički došli da mu pruže podršku, a da sudu pre odlučivanja o nastavku mere njegovog sudskog pritovra pokažu da se radi o dobrom domaćinu koji nije zaslužio ovo što su se dešava“, kazao je Vasić.

Advokat je napomenuo da je postupak trentno u fazi odlučivanja o zahtevu tužilaštva za produženje pritvora.

„Odluka bi trebala da bude doneta danas ili sutra. Ja sam insistirao da se njegovi prijatelji skupe danas, kako bi sud koji treba da donese odluku imao u vidu da bi sa blažom merom moglo da se postigne da se krivični postupak odvija nesmetano. Mi tražimo da se Slađanu dozvoli da dođe kući i da se od kuće brani protiv lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret“, naveo je Vasić.

I on je istakao da je Slađan Trajković u veoma lošem zdravstvenom stanju, te da je hronični bolesnik.

„Mislim da bi bilo potrebno da on hitno bude prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici kod lekara koji su do sada vodili slučaj njegove bolesti kako bi mu se spasio život“, kazao je on.

Na pitanje koliko je realno da Slađan bude pušten, Vasić je odgovorio:

„Poznajući ga, siguran sam da on nema nikakve veze sa optužbama koje mu se stavljaju ne teret. Ne mogu da mislim drugačije nego da će sud odlučiti da mu odredi pritvor dok traje istraga“, zaključio je advokat.

Prijatelj i komšija uhapšenog Slađana Trajkovića Arafat Ljatifi je rekao da ga poznaje 23 godine.

„Mislim da je on na pravdi Boga optužen. Živeo je sa Albancima u Bošnjačkoj mahali, njegove kolege Albanci dolazili su kod njega na slavu gde sam i ja bio prisutan, jeli su i pili s njim. Kako odjednom posle 23 godine neko pokaže prstom, uhapsi ga? Znači, sve treba da nas pohapse, da kažu da smo ratni zločinci. Znam da je nevin sto odsto. Da je kriv, trebali su da ga uhapse pre 23 godine. On nigde nije išao, radio je, ta država mu je davala platu. To je samo nešto politički“, naveo je Ljatifi.

Nakon okupljana u centru Mitrovice, rodbina, komšije i prijatelji Slađana Trajkovića krenuli su u protestnu šetnju do mosta na Ibru.

Slađan Trajković, nekadašnji pripadnik Policije Kosova je uhapšen 15. decembra u Južnoj Mitrovici gde je došao da kupi lekove. Njemu je 17. decembra određen pritvor od 30 dana, a tereti se za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine.

Trajković je inače nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije, a u Kosovskoj policiji je bio angažovan od 2013. godine. Ostavku je podneo zajedno sa osatalim policijacima iz srpske zajednice. Trenutno nalazi u pritvornom centru u Podujevu. Izvor-foto:KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply