Društvo

Srpska obeležava 31. rođendan; Širom Republike svečano

Republika Srpska obeležava Dan Republike – 9. januar. Širom Srpske proslavlja se 31. rođendan Republike i odaje počast onima koji su je stvarali.

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju „Mali zejtinlik“ u Sokocu gde je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obeležavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, usledilo je polaganje venaca.Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Boško Tomić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske Siniša Karan i Savo Minić, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić.

U Bileći je danas povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, služen pomen i položeno cveće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, u porti crkve Svetog Save.

Predsednik Skupštine opštine Mato Vujović rekao je da se danas na 31 godinu od osnivanja Republike Srpske treba prisjtiti svih ljudi koji su dali život za stvaranje i očuvanje Srpske.

Delegacija opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže danas je, povodom Dana Republike, položila venac na Centralni krst na Vojničkom groblju na Sokocu, odakle je poručeno da se 9. januar s ponosom slavi.

Predsednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je novinarima da „Mali Zejtinlik“ treba da bude jedno od najponosnijih mesta.

On je istakao da je Republika Srpska stvorena iz ljubavi i da se u njoj slobodno živi i da svečana parada povodom Dana Republike ne treba nikoga da vređa.

Polaganjem vienaca na Spomenik za 1.080 boraca, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas počelo obeležavanje 9. januara.

Vence su položili predstavnici grada Zvornika i Policijske uprave, gradske Boračke i Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida, te odbornici gradske Skupštine i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.Svečani defile biće održan u Istočnom Novom Sarajevu sa početkom u 14 časova, dok će na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu u 19 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske Izvor-foto: Agencije i portali,SRPSKA

Categories: Društvo

Leave a Reply