Društvo

Mojkovački marš na Bojnu njivu: Kad na Božić svane zora srpstvo brani Crna Gora

Mojkovčani su se i ove godine okupili ispred Hrama Hristovog rođenja i otočeli Mojkovački marš na bojnu njivu gde se za Božić 1916. godine odigrala slavna Mojkovačka bitka.Oni na taj način odaju počast svojim precima zahvaljujući čijoj žrtvi danas živimo u slobodi.I ove godine dostojni potomci junaka Mojkovačke bitke, u čast svojih predaka na Božić odaju počast i poklanjaju se sjenama heroja na Bojnoj njivi.

Kao i prethodnih godina, okupili su se ispred Hrama Hristovog roždestva 7. 1. 2023. god. i nakon liturgije krenuli put Bojne njive.

-Posebnu zahvalnost odajemo Opštini Mojkovac koja je ove godine generalni sponzor i pokrovitelj marša, navode iz Udruženja građana „Mojkovčani“.

O značaju i posledicama Mojkovačke bitke najbolje govore reči vladike Nikolaja Velimirovića: „Da ne bješe onog krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni našeg vaskrsenja na Kajmakčalanu”.

-Zato je Mojkovačka bitka najsvetliji primjer nacionalne solidarnosti i ljudskog požrtvovanja, dodaju oni.

Matija Bećković je jednom prilikom rekao da je Mojkovačka bitka deo Kosovskoga boja koji traje i trajaće do poslednjeg vremena.Izvor-foto:IN4S

Categories: Društvo

Leave a Reply