Društvo

SAZNAJEMO: U zoru nas je čekala meteorska kiša

Tokom decembra je bilo više prilika za posmatranje obilnih meteorskih kiša Geminida i Ursida. U prvom kvartalu godine jedino su aktivni meteori Kvadrantida koji će vrlo kratko biti na vrhuncu jutros, u utorak na srijedu ujutru.

Kao i Geminidi i Ursidi, Kvadrantidi su često među najjačim meteorsim pljuskovima u godini, ali ovi meteori ne izazivaju ni približno toliko uzbuđenja kao severni letnji Perseidi u avgustu koji paraju nebo tokom letnjeg raspusta.

Pored toga, prozor mogućnosti da se vide Kvadrantidi je veoma uzak, sa vrhuncem intenzivne aktivnosti koji traje samo šest sati ove godine, prema Američkom meteorskom društvu.

Drugi pljuskovi mogu imati vrhunce koji traju dan ili dva, sa manjom, ali još uvek pristojnom količinom aktivnosti koja se proteže danima pre i posle stvarnog vrhunca.

Ako se nadate da ćete uhvatiti Kvadrantide ove godine, potrebno je uzeti u obzir dva faktora: u koje vreme će pljusak dostići vrhunac na vašoj lokaciji i koliko će u to vreme biti visok kvadrant noćnog neba odakle izgleda da potiču meteori Kvadrantida.

Predviđanje tačnog trenutka vršne aktivnosti za kišu meteora ne daje garancije, ali ciljni opseg za najbolje vreme gledanja je između 3.40 i 6.40 GMT 4. januara.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta nedaleko od sazvežđa Velikog medveda i uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu. Najbolje je otići što dalje izvan gradova kako bi bila što veća tama i da bi se izbeglo svetlosno zagađenje. Izvor-foto:DAN, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply