Društvo

Počela obuka vojnika u Leskovcu Valjevu i Somboru

U Centrimaza obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je realizacija osnovne obuke vojnika koji su služenje vojnog roka započeli početkom decembra.

Reč je o prvoj fazi osposobljavanja, u trajanju od mesec i po dana, koje je identično za vojnike svih specijalnosti. Za to vreme vojnici se osposobljavaju za upotrebu ličnog naoružanja, pravilno izvođenje taktičkih radnji u napadu i odbrani i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Mladi vojnici u ovoj fazi prolaze sadržaje iz taktičke i strojeve obuke, naoružanja sa nastavom gađanja, Pravila službe Vojske Srbije i fizičke obuke. Težište je na praktičnom uvežbavanju individualnih taktičkih radnji i postupaka na bojištu i realizaciji programskih gađanja iz pešadijskog naoružanja.

U nastavku služenja vojnog roka vojnike očekuje provera obučenosti za izvršavanje individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane:

– Vojnici generacije „decembar 2022“ su izuzetno motivisani da u potpunosti savladaju sadržaje obučavanja, što potvrđuju dosadašnji rezultati u realizaciji svih zadataka. Mnogi od njih će postati profesionalni vojnici Vojske Srbije, za šta mogu konkurisati još u toku služenja vojnog roka. MOS

Categories: Društvo

Leave a Reply