Društvo

Danas Sveta Julijana: Na ovaj dan ženama se mogu ostvariti želje

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i devojaka. Ona je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka.

Živela je u domu neznabožaca, ali je rano čula propoved nekog hrišćanina i tako poverovala u Hrista i Boga.

U to vreme imala je verenika, rimskog senatora Elevsija, da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla, da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila, misleći da nikada neće stići do te funkcije. Međutim, Elevsije se potrudio kako bi je zadržao i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila, da je ona hrišćanka i da ne može da stupi sa njim u brak, dok on ne primi njenu veru govoreći:

– Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni, a duhom razdeljeni? – govorila je

Elevsije se tada iznervirao i tužio je njenom ocu. Otac ju je kritikovao i tukao, pa je onda predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijanu Isus Hrist iscelio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim, vatra joj nije mogla ništa.

Kada su to videli drugi ljudi, mnogi su poverovali u Hrista. Tako je u hrišćanstvo prešlo 500 muškaraca i 130 žena.Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem, a istu sudbinu delila je i Julijana. Glava joj je odsečena 304. godine.

Narodno verovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijane i izgovarajući ovu molitvu:

Tebe ženiče moj ljubim i tražeći te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju tvome. I stradam radi tebe, da bih carstvovala s tobom, i umirem za tebe, da bih živela s tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.Izvor: Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply