Društvo

Njegovo Preosveštenstvo episkop istočnoamerički g. Irinej je uputio američkom Državnom Sekretaru Antoniju Blinkenu pismo povodom zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju.

Njegovo Preosveštenstvo episkop istočnoamerički g. Irinej je uputio 27. decembra 2022. godine američkom Državnom Sekretaru Antoniju Blinkenu pismo povodom zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju. U svom pismu, Vladika Irinej je još jednom skrenuo pažnju Sekretaru Blinkenu na flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda Srba od strane vlade Aljbina Kurtija. Sa velikom zabrinutošću, Vladika je skrenuo pažnju na način na koji su se prištinske vlasti odnosile prema poglavaru jedne od najuticajnih pravoslavnih crkava na Balkanu tokom Božićnih praznika, a koji je došao sa ciljem donošenja poruke mira i razumevanja među svim ljudima.

Vladika je zatražio od vlasti u Vašingtonu da odlučno zaustave namere kosovskih Albanaca da tokom Božićnih praznika izazovu nemire i ponove pogrom iz 2004. godine nad srpskim narodom, monaštvom i sveštenstvom, kao i verskim i kulturnim spomenicima na Kosovu i Metohiji.

Pisma sličnog sadržaja upućena su i na adrese značajnih zvaničnika i institucija vlasti Sjedinjenih Američkih Država, i to, g. Džejkobu Salivanu, Pomoćniku Predsednika SAD za Nacionalni savet bezbednosti SAD u Vašingtonu, kao i Ambasadoru za Međunarodnu versku Slobodu pri Stejt Departmentu; zatim, ko-predsednicima Srpskog Kokusa u Kongresu SAD, Klaudiji Teni i Emanuelu Kliveru, kao i Kongresmenu Gasu Bilirakisu, članu Kokusa za Međunarodnu versku slobodu u Kongresu.

Vladika je, takođe, uputio protestno pismo i Komisiji Sjedinjenih Američkih Država za međunarodne verske slobode, koja je u obavezi da, u saradnji sa Stejt Departmentom, izveštava Kongres o stanju verskih sloboda u svetu.

Pisma protesta upućena su i na adrese Visokog predstavnika Veća naroda pri Ujedinjenim nacijama, kao i predsedavajućem Fondacije „Apel savesti“ u Njujorku.

Vladika sa svojim saradnicima nastavlja intenzivne diplomatske napore da pruži pomoć i podršku Patrijarhu srpskom, našem sveštenstvu, monaštvu i narodu na Kosovu i Metohiji. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply