Društvo

NAŠ UGAO: Novinarkinje – Kolumnistice – Mitovi i činjenice o savremenim medijima – šalabahter medijske pismenosti

Od ranog jutra, do kasne večeri, prosečan građanin ispostavljen konstantom ‘bombardovanju’ informacijama. Zahvaljujući mobilnim telefonima, mediji nas prate dok god smo online.   Brzi razvoj tehnologija i sve mnogobrojniji mediji oko nas otvaraju pitanje – da li je masovna publika osposobljena za razumevanje novih medija? Ove  promene nameću potrebu konstantog medijskog opismenjavanja publike. 

Treba li verovati svakom mediju? Kako razlikovati pouzdane od nepouzdanih medija? Koliko su česte lažne vesti u medijima i kakvu ulogu igraju društvene mreže u njihovom širenju? 

Ovo su semo neke od tema u novoj infografici i temi: Mitovi i činjenice o savrmenim medijima.   ·  Sve što pročitam ili čujem u medijima je istina

Mnogi mediji, ciljano ili posledično, objavljuju informacije koje nisu istinite, preuveličane su ili izvučene iz konteksta. Lažne vesti (fake news) sve su prisutnje na medijskoj sceni, zahvaljujući dostupnim alatima za njihovo kreiranje. Neki mediji bave se ciljanom propagandom. 

·  Video i fotografije se ne mogu lažirati

Postoji niz lako dostupnih alata i aplikacija uz pomoć kojih je moguće izmeniti fotografiju ili video materijal. Neretko se lažirane fotografije koriste kako bi potkrijepile lažne vesti.  

·  Cilj svake vesti je informisanje

Mnoge vesti kreiraju se u svrhu propagande, političke ili korporativne. S obzirom da se danas mediji bore za opstanak na tržištu, podložni su poitičkim ili ekonomskim uticajima. Procjenjuje se da preko 50% informacija objavljenih u medijima spada u domen PR-a, odnosno vesti konstruiranih u propagandne svrhe.  ·  Nije bitno ko je objavio vest, bitan je njen sadržaj

Različiti mediji koriste različita gledišta i stavove, isto kao što ljudi na različit način doživljavaju određeni medijski sadržaj. Termin ‘ciljana publika’ odnosi se na auditorijum sličnih karakteristika kojima je namenjen određeni medijski sadržaj.   

·  Televizija i radio ‘izumiru’ zbog popularnosti web portala  

Uloga koju su televizija i radio imali u pred-digitalno doba je izmenjena, ali to ne znači da ova dva sredstva komunikacije izumiru. Televizijske i radijske kuće iznalaze savremene formate koji zahvaljujući kojima ostaju i dalje aktuelni, te se povezuju s web platformama kako bi se približili što široj publici.   

·  Svi mediji imaju redakciju i uredništvo

U medijskom prostoru sve je više web portala ili drugih medijskih plarformi koje nemaju uredničku strukturu, već iza njih stoji samo jedna osoba ili neformalna grupa ljudi. Neke od ovakvih inicijativa isključivo su vođene brzom zaradom, kao tzv. farme portala koje objavljuju tuđe sadržaje kako bi ostvarile što veći profit. Ali postoje i odgovornije forme medija koje pokreću pojedinci, poput blogova, podcasta, youtube kanala i slično. Savremena tehnologija omogućava svakom pojedincu da postane medij.  

·  Najčitaniji i najgledaniji mediji su najtačniji  

Popularnost ne mora značiti i verodostojnost. U današnje vreme na globalnom i lokalnom nivou, postoji čitav niz popularnih medija za koje je dokazano da šire lažne vesti i propagandu, najčešće u cilju političkog uticaja.  

·  Društvene mreže nemaju veze s medijima

Mediji koriste društvene mreže, najčešće Facebook i Twitter, kako bi proširili svoje medijske sadržaje do krajnjih korisnika. Danas mnogi korisnici medije prate isključivo posredstvom društvenih mreža, a ne na način da prate direktno medijski kanal. Upravo puteme društvenih mreža, lažne vesti mogu se proširiti do tih razmjera da utiču na politička zbivanja u svetu.   

·  Iza svakog komentara na portalima i društvenim mrežama stoji stvarna osoba

Jedna od prednosti web medija je njihova interaktivnost i mogućnost direktne komunikacije s publikom Ali zahvaljujući anonimnosti koju internet omogućava u komunikaciji, raste broj tzv. trolova (troll), odnosno subjekata koji pod lažnim profilima koriste komentare za širenje određenih gledišta, provokacija, uvreda ili podsticanje mržnje. Mnoge interesne grupe angažuju trolove kako bi postigli svoje ciljeve, pa tako nije retkost da političke partije, pogotovo u vreme izbora, trolove imaju na svojim platnim listama. Jedan trol može koristiti na desetine lažnih profila, te se tako stiče lažni dojam o masovnosti.     

·  Mladi koji su rođeni u digitalno doba poseduju veću medijsku pismenost

Iako generacija tzv. ‘digital natives’ (rođenih u digitalno doba) poseduje veću tehnološku pismenost i lakše uspostavlja korak s tehnološkim napretkom, to ne znači da imaju bolju mogućnost razumeti suštinu medija i razlikovati istinu od propagande. Za ovo je potrebna medijska pismenost, sposobnost razumevanja, analize, evaluacije i kreiranja medija u različitim oblicima. Medijska pismenost je veština koja se stiče celoživotnim učenjem.Izvor: Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply