Društvo

DRUGI PIŠU: Kukuruzni sirup i rizik po zdravlje

Kukuruzni sirup je tečni zaslađivač napravljen kao tečna alternativa saharozi. Koristi se u raznim pićima i hrani za poboljšanje slatkoće i ukusa. Koristi se u pekarskim proizvodima za posmeđivanje i zadržavanje vlage. Kukuruzni sirup se smatra alternativom saharozi zbog svoje stabilnosti u pićima i kiseloj hrani. Kada se koristi kao zaslađivač, njegova prekomerna konzumacija postaje glavni zdravstveni problem.

Ovaj slatki sirup nastaje razgradnjom kukuruznog škroba kombinovanjem sa enzimima ili zagrijavanjem razrijeđenom kiselinom. Kukuruzni sirup je ponekad poznat i kao glukozni sirup koji se takođe pravi hidrolizom škroba, ali ne i kukuruznog škroba; krompir, pšenica, druge biljke i pirinač mogu poslužiti kao izvori škroba.

Lagani kukuruzni sirup se razbistri ili oboji i koristi se u džemovima, pekarskim proizvodima, želeima ili drugim prehrambenim proizvodima. Kada se zagrije, ne kristališe i koristi se kao sastojak bombona. Tamni kukuruzni sirup se priprema miješanjem kukuruznog sirupa sa melasom i karamelnom bojom i slađeg je ukusa od svijetlog. Njegova upotreba je slična kao kod tamnijih sirupa i zbog svog karakterističnog ukusa koristi se kao stoni sirup. Ovaj sirup se koristi za proizvodnju kukuruznog sirupa sa visokom fruktozom u kome se glukoza pretvara u fruktozu uz dodatak enzima nazvanog D-ksiloza izomeraza. Kukuruzni sirup sa visokom fruktozom koristi se u prehrambenoj industriji za proizvodnju bezalkoholnih pića, jer je jeftiniji od saharoze.

Kako ga koristiti

  • Koriste ga u kolačima, krekerima, aromatizovanim jogurtima, žitaricama, mesnim proizvodima, sladoledu, supi, povrću, konzerviranom voću i pivu.
  • Dodajte ga prelivima za salatu, hljebu i krekerima.
  • Koristi se za pojačavanje ukusa mliječnih proizvoda, pića i punjenih peciva.
  • Koriste ga za pravljenje džemova i želea.
  • Pruža meku i vlažnu teksturu grickalicama, kolačima i ostalim pečenim proizvodima.
  • Pruža ukus i daje smeđu boje žitaricama za doručak, kolačima i tortama.

Kukuruzni sirup se koristi kao zaslađivač u smrznutim proizvodima.

  • Takođe se koristi za pravljenje hrskavog hljeba od pirinča, prehrambenih pločica, mješavina karamelizovanih grickalica, sorbeta i sladoleda.
  • Koriste ga kao sastojak slatkiša, čokolade i keksa.

Neželjeni efekti kukuruznog sirupa

Previše konzumiranja kukuruznog sirupa moglo bi dovesti do različitih zdravstvenih problema. Evo nekoliko potencijalnih neželjenih efekata:

1. Dijabetes tipa 2

Visoka fruktoza slična je tradicionalnom šećeru i može dovesti do dijabetesa tipa 2. Dijabetes tipa 2 nastaje usljed toga što tijelo postaje rezistentno na insulin zbog prisustva preopterećenja glukoze u krvotoku. Postoje tretmani za dijabetes tipa 2, ali se ne može izliječiti u potpunosti. Njegovi simptomi su umor, zamagljen vid, srčani udar i bolest bubrega.

2. Bolesti srca

Previše šećera ili kukuruznog sirupa može prouzrokovati kardiovaskularne probleme. Organi ga ne mogu preraditi i predstavlja značajan stres za tjelesne funkcije.

Studije pokazuju da ljudi koji unose 17-25 % dnevnih kalorija šećera imaju veći rizik od smrti od kardiovaskularnih problema. Smanjite ovaj sastojak u ishrani kako biste povećali očekivani životni vijek.

3. Gojaznost

Gojaznost je glavni problem i djece i odraslih. To bi se moglo spriječiti promjenom prehrane i načina života. Kako slatkiši izazivaju zavisnost, oslanjamo se na njih u zadovoljavanju žudnji i regulisanju raspoloženja. Ovaj sastojak nije ograničen na deserte već i na slanu hranu. Zato promijenite način ishrane, kao i obrasce vježbanja.

4. Demencija

Višak šećera može uticati na mozak i ometati pamćenje što bi moglo biti štetno tokom dužeg vremenskog perioda. Stvaranje insulinske rezistencije u tijelu čak promoviše šanse za Alchajmerovu bolest. Povećanje šećera u krvi može prouzrokovati upale u tijelu. Tijelu su potrebni svježi i organski sastojci da bi održalo funkcije tijela i uma.

5. Otkazivanje jetre

Jetra je odgovorna za preradu raznih pića i namirnica, a kad ne može da funkcioniše, mogla bi da se topi. To rezultira otkazivanjem jetre. Sedentarni način života može da ostavi trajne ožiljke na jetri. Smanjuje sposobnost organa da prerađuje toksine i rezultira raznim drugim negativnim zdravstvenim problemima.

Čuvanje

  • Čuvajte sirup u dobro zatvorenim posudama u frižideru ili na sobnoj temperaturi.
  • Sa godinama lagani kukuruzni sirup blago postaje žut, ali nije štetan. Izvor-foto:B.D. logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply