Hronika

NEZABORAVNIK: U Gornjoj Jošanici već 30 godina ne gori slavska sveća: Na Nikoljdan pobijeni deca, žene i starci

U Gornjoj Jošanici ovog Nikoljdana, kao i proteklih 30 godina, slavska sveća ne gori. Ne gori od kako je ugašena 1992. godine, kada je ugašeno i 56 nevinih srpskih života.

Navršilo se tačno 30 godina od jednog od najstrašnijih zločina počinjenih u poslednjem ratu, kada su na praznik Svetog Nikole u ovom selu kod Foče pripadnici Armije RBiH, poubijali i masakrirali 56 ljudi.

Preživeli svedoci, rodbina nastradalih i prijatelji, umesto na krsnoj slavi su na grobljima. Prislužili su sveće i položili cveće nevino umorenim i još jednom zatražili pravdu za žrtve Jošanice i procesuiranje odgovornih.

Dobro organizovane i unapred pripremljene, naoružane brojne muslimanske snage ušle su 19. decembra 1992. godine iz pravca Goražda u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da lome slavski kolač, masakrirali žene, starce i decu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, celokupno civilno stanovništvo je uništeno, a sva imovina opljačkana i spaljena. U trenutku napada na Jošanicu u njoj nije bilo formacija Vojske Republike Srpske. Na nejač je udarilo više od 300 vojnika, nastavljajući ustaljenu praksu napada na srpska sela u širem rejonu Podrinja u dane velikih hrišćanskih praznika. Ubijali su redom, najmanje metkom. Klali su, masakrirali, palili, svirepo i zverski. Izvor-foto:SRPSKA

Categories: Hronika

Leave a Reply