Društvo

Ukrajinska crkva upozorila Zelenskog: Ne kreći u rat protiv Boga, to je put u samouništenje

Vlasti Ukrajine koriste totalitarne metode protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, takav rat protiv Boga može dovesti do „samouništenja“ ukrajinske države, navodi se u obraćanju Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve upućenom Vladimiru Zelenskom. 

– U našoj državi nema mjesta onim sredstvima i tehnologijama koje vrijeđaju i preziru Crkvu i cinično vrijeđaju vjerska osjećanja miliona vjernika. To su metode koje su koristile bezbožne vlasti u vrijeme sovjetskog totalitarizma. U to vrijeme stotine hiljade sveštenstva, monaha i vernika bilo je lišeno ljudskih prava, progonjeni su i ubijani monasi i mirjani koje sada poštujemo kao mučenike i heroje- navodi se u obraćanju Ukrajinske pravoslavne crkve, na čelu sa mitropolitom kijevskim i cijele Ukrajine Onufrijem. 

Sinod je napomenuo da Ukrajina pokušava da prevaziđe totalitarnu prošlost, „ali istinska dekomunizacija mora da se desi u ljudskoj svijesti“.

– Prevazilaženje ostataka komunističkog sistema je nemoguće ako dozvolimo da se njegove metode koriste, posebno u pravnom, javnom i informativnom prostoru. Ni u kom slučaju ne treba ratovati protiv Boga, jer je to put u samouništenje –  zaključili su u UPC. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply