Društvo

Pre 667 godina umro Dušan Silni: Kralj Nikola video sebe kao obnovitelja slavnog Srpskog carstva

Prvi srpski car Dušan Silni, upamćen kao najveći srpski vladar koji je po svojim uspesima mogao je da stane rame uz rame sa najmoćnijim kraljevima i carevima Evrope 14. veka, umro je na današnji dan 1355. godine.

Za vreme njegove vladavine, srednjovjekovna Srbija bila je na vrhuncu svoje moći. Granice slavnog carstva bile su od Save i Dunava na severu, do Korinta na jugu i od Jadrana na zapadu do Egeja na istoku. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Kruna Svetog kralja Stefana Dečanskog koja je za njega izrađena početkom 14. vijeka čuva se više od dva veka u Crnoj Gori kao poklon Karlovačke mitropolije Svetom Petru Cetinjskom.

Stari Cetinjani u vladaru Crne Gore vidjeli obnovitelja Dušanovog carstva

Brojni tekstovi, pjesame, kao i same riječi Nikole Prvog danas svjedoče težnji vladara Crne Gore i njegovih podanika, prije svega tadašnjih Cetinjana, za ujedinjenjem srpskog naroda i ponovnim oživljavanjem stare srpske slave iz vremena Dušana Silnog.

Nek’ se čuje širom svjeta, značajnoga ovog dana, kako srpstvo složno slavi, slavu svoga Velikana. Tako složne, zagrljene, povešće nas Knjaz Nikola budućnosti ljepših dana, staroj slavi car Dušana, stihovi su koje je objavio ,,Cetinjski vjesnik“ 1910. godine, povodom 50. godišnjice vladavine knjaza Nikole.

Pjesmu posvećenu knjazu Crne Gore, koja je objavljena na Cetinju prije gotovo 110 godina, napisao je cetinjski prosvetni radnik, Uroš Jakušić.

Categories: Društvo

Leave a Reply