Društvo

Slava na barikadama na KiM

Sto sa hranom i pogačama postavljen je u blizini krsta u ovom mestu.

U ime onih koji slave Nikoljdan, novinarima se obratio načelnik Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivan Zaporožac.

„Krsnu slavu, obeležje srpskog naroda, umesto u svojim domovima obeležavamo ovde, u Rudaru pod jednom zastavom, ispred časnog krsta, sa željom da nam Bog da snage da se izborimo da ostanemo i opstanemo ovde. Danas na desetine nas proslavlja Svetog Nikolu i njemu se molimo da nam da volju, snagu, istrajnost da izdržimo i da se odupremo silama iz Prištine koje pokušavaju da pokore i prognaju naš narod. Srpski narod je i u rovovima, u izgnanstvu i progonstvu uvek slavio svoju slavu i uvek je obeležavao svoje svece, tako i danas ovde radimo“, rekao je on.

Zaporožac je svima koji danas slave čestitao krsnu slavu.

„Želim da im bude srećna, da se pomolimo Bogu i Svetom Nikoli da iduće godine krsnu slavu proslavimo u zdravlju, miru i veselju, zajedno sa svojim porodicama, rodbinom i prijateljima“, zaključio je on u kratkom obraćanju.

Među okupljenim građanima u Rudaru je i potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Poput okupljenih sunarodnika, ni on nije bio raspoložen za priču sa novinarima.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je svim srpskim porodicama, posebno na Кosovu i Metohiji, koje slave Svetog Nikolu kao krsnu slavu ovaj veliki pravoslavni praznik.

„Srpski narod na Кosovu i Metohiji je čuvar naše pravoslavne baštine i običaja, i danas, kada u izazovnim trenucima ovaj veliki praznik obeležava na putevima, na barikadama, pod šatorima, potvrđuje da je dosledno na stazi miroljubive hrišćanske vrline“, naveo je on.

Napomenuo je da je ceo srpski narod danas sa sunarodnicima na Кosovu i Metohiji, ujedinjen u želji da se očuvaju zajednički srpski hrišćanski i pravoslavni temelji.

„Srpski narod je opstao kao kolektiv zato što je svoju kulturu i običaje čuvao i onda kada to nije bilo lako, i Srbi na Кosovu i Metohiji pokazuju snagu i rešenost dostojnu naših predaka, braneći ne samo svoja prava i slobodu, već i identitet i vrednosnu vertikalu vaskolikog Srpstva. Srbi na Кosovu i Metohiji, progonjeni kao ranohrišćani, svima su nam danas veroučitelji, jer svedoče šta znači biti hrišćanin na delu“, naveo je Petković i dodao:

„U nadi da će im biti dozvoljeno da slavu obeleže bez provokacija i incidenata, i moleći se da nam Sveti Nikola bude na pomoći, svim svečarima na Кosovu i Metohiji želim srećan i blagosloven praznik!“Fotot:KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply