Društvo

OPREZ: Ukoliko i vi često idete u wc ovo trebate pročitati, može biti kobno…

Stručnjaci poručuju da je to sasvim normalno i događa se zbog biološkog procesa koji se naziva hladnom diurezom. Proces započinje nakon što se telesna temperatura spusti.

“Biološki odgovor jest preusmeriti krv u središnji deo tela kako bi se stvorila toplota, dok bubrezi otpuštaju višak tečnosti da bi se, pak, smanjio pritisak. U tom procesu pojačava se proizvodnja urina, zbog čega češće osećamo potrebu za mokrenjem upravo u zimskim mesecima”, objasnila je dr. Diana Gall za Miror. Ovaj telesni fenomen još uvek nije dovoljno istražen, što znači da ne znamo koliko niska temperatura treba postati pre nego što proces započne. “Ono što svakako znamo jest da ćete verovatno osetiti posledice ako dugo stojite napolju ove zime”, rekla je Gall.

Ona savetuje ljudima da se zagreju i pokušavaju izbegavati dugo stajanje napolju. Takođe je objasnila kako često mokrenje može biti “štetno” za prirodnu ravnotežu vašega tela – a u nekim se slučajevima čak može završiti “kobno”.

“Često mokrenje zbog diureze zapravo može biti štetno za prirodnu ravnotežu soli, vode i minerala u vašem telu, što može dovesti do stanja kao što su: hiponatremija – kada u telu nema dovoljno natrijuma, hiperkalemija – previše kalijuma i hipokalemija – nedovoljno kalijuma”, objašnjava Gall.

“Sva tri stanja mogu se pokazati fatalnima u ekstremnim okolnostima. Takođe, ako previše plačete, trebate nadomestiti izgubjenu tečnost kako biste izbegli dehidraciju”, zaključila je ova doktorka iz mrežnog medicinskog servisa “Doctor 4 U”. Izvor-foto:Agencije i portali, krupljani,BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply