Hronika

Kancelarija za KiM: Obijena crkva i više srpskih kuća kod Prizrena

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako dalje navode, u istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka.

„Obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi“.

„Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu. Кako su meštani primetili i o tome obavestili Кancelariju za Кosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarija za KiM navode da je u zaseoku Bogoševce pre rata živelo oko stotinka Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su napustili. Ovakvi incidenti, napominje se u saopštenju, pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Кosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

„Uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi se na Кosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više i prijavljuju Кosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika, ruše svi mostovi poverenja“, zaključuje se u saopštenju.(Foto Kancelarija za KiM)

Categories: Hronika

Leave a Reply