Društvo

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Predsednici Srbije, Hrvatske i BiH Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović na ceremoniji u Јelisejskoj palati u Parizu potpisali su Mirovni sporazum o BiH.

U jugoslovenskoj delegaciji koja je prisustvovala svečanosti potpisivanja bio je i potpredsednik Republike Srpske Nikola Koljević.

Sporazum, koji je na snagu stupio časom potpisivanja, sastoji se od 11 članova u kojima su samo načelno navedeni aranžmani, koji su razrađeni u Dejtonskom sporazumu.

Članom 10. Mirovnog sporazuma osigurano je uzajamno priznavanje Savezne Republike Јugoslavije i BiH u međunarodnim granicama.

Do očekivanog priznavanja između Јugoslavije i Hrvatske nije došlo jer je Hrvatska povukla svoje obećanje o tajnoj zameni teritorija između Savezne Republike Јugoslavije, Republike Srpske i Hrvatske, to jest o ustupanju Prevlake za takozvano dubrovačko zaleđe.

Pariski mirovni sporazum za BiH kao predstavnici zemalja organizacija garanta sporazuma potpisali su i Bil Klinton, predsednik SAD, Žak Širak, predsednik Francuske, DŽon Mejdžor, premijer Velike Britanije, Helmut Kol, kancelar Nemačke, Viktor Černomirdin, premijer Ruske Federacije i Felipe Gonzales, u ime Evropske zajednice. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply