Društvo

Danas je praznik Svetog prepodobnomučenog Stefana Novog

Danas je praznik Svetog prepodobnomučenog Stefana Novog, još poznatog i kao ispovednika – svetitelja koji je živeo i stradao u 8. veku. Legenda kaže da se još i pre rođenja Svetog prepodobnomučenika Stefana Novog znalo da će reč biti o posebnom i bogougodnom čoveku.                                                         

Naime, Stefanova majka Ana, prema priči, često je odlazila u crkvui molila Boga da joj podari sina. Moleći se tako jednom u crkvi Vlahernipred ikonom Presvete Bogorodice, uhvati je lak san, u kome joj seBogorodica javi i reče: „Idi, ženo, s mirom, prema molitvi tvojoj imaš sina u utrobi tvojoj“.                   

I, zaista, Ana je rodila sinaStefana. U 16. godini on je primio inočki čin i počeo da živi monaškim životom strogo posteći i pazeći da život provede očišćen odgreha.                                                                                                           

Njegova svetost privukla je i druge, pa je uskoro ovaj svetitelj imao mnogo učenika. Tako bi verovatno još dugo živeo u miru da se u hrišćanskojcrkvi nije dogodio žestoki sukob između onih koji podržavaju oslikavanjesvetitelja i njihovih žitija na ikonama i onih koji su protiv toga -ikonoborstvo. CarKonstantin Kopronim počeo je tada da progoni i uništava ikone, a Stefan mu seusprotivio kao uporni zaštitnik poštovanja svetih ikona. Stefanje ubrzo bio prognan na ostrvo Prokonis, potom doveden u Carigrad, okovan ibačen u tamnicu, gde su ga dočekala 342 zatočena monaha zbogikonopoštovanja.                                                                                   

Nakon toga Stefan jebio osuđen na smrt, izveden i vučen ulicama Carigrada dok mu se masa jeretikapodsmevala i tukla ga. Na kraju, neko iz okupljene mase udario je svetitelja poglavi i tako je Sveti Stefan preminuo 767. godine u 53. godinisvog zemaljskogživota.                                                                           

Iako je reč o svetitelju kojije u narodu malo poznat, Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi naročito je poštovan među sestrinstvom manastira Gračanica gde se čuva deo ruke ovogsvetitelja. Monahinje su bile svedoci mnogih čudesnih isceljenja bolesnikanakon što je čitana molitva nad ovim svetim moštima. Ne zna se tačno koje doneo ruku prepodobnomučenika Stefana, ali se zna da je ona bilazakopana u manastiru posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice. Kasnijeje, prema predanju, sveštenik iz Prizrena u snu imao viđenje i svete mošti supronađene. Sve do danas one predstavljaju veliku svetinju čitavogkraja, a veruje se da Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi pomaže parovimakoji ne mogu da imaju dece, leči duševne bolesti, ali i daje utehu svima kojiimaju jaku veru. Veruje se da na ovaj praznik ne treba lagati i obmanjivatidruge ljude, jer tako čovek ruši svoj životi i silazi sa puta istine koji mu jeBog podario. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply