Sport

ŠAH: Iz starih sećanja – Skulptura šahista

(Prema priči koju je Florijan Mićković ispričao T. Vrančiću)

Daleke 1961. godine, u modi je bio šah. Pratio se, pa može se reći, skoro kao fudbal. Svi tadašnji šahovski velikani – velemajstori, održavali su brojne simultanke po Jugoslaviji.

Mostar je, takođe,u nekoliko navrata bio poprište ovakvih događaja. Simultanke su se po pravilu održavale u Domu JNA na Mejdanu. Te godine Mostar je ugostio i poznatog, tada osamnaestogodišnjeg, najmlađeg svetskog velemajstora, Bobby Fischera. Osim igranja šaha, Fischer je prošetao i starim gradom i u pauzi od igranja šaha našao se u ateljeu mostarskog akademskog kipara Florijana Mićkovića, koji je iskoristio priliku i pozvao Bobbyja u svoj atelje. Ubrzo je bista u glini bila dovršena, ali se kipar našao u muci od kud nabaviti 18.000 tadašnjih nemačkih maraka, koliko je koštala izrada odliva u bronzi. Nije uspeo da pronadje donatora za traženi iznos, pa je uložio svoja sredstva i nakon izvesnog vremena bista poznatog šahiste zasjala je punim bronzanim sjajem. Završenu bistu je Fischeru uručio sam Florijan u društvu poznatog velemajstora Svetozara Gliogorića sledeće godine na šahovskom turniru u Zagrebu.

Nakon završetka turnira u Zagrebu, na povratku u USA, Fischer je usput upitao još jednog našeg šahistu, Dimitrija Bjelicu: „Je li možda gospodin Mićković očekivao od mene neku isplatu ili kompenzaciju za bistu?” Na to mu je Bjelica odgovorio: „Normalno da jeste.”

Od cjelokupnog Fischerovog gostovanja u Mostaru, ostala je samo ova fotografija iz ateljea našeg kipara.Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago (NovaSloboda)BuT

Categories: Sport

Leave a Reply