Društvo

Opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru, sveštenstvo strahuje za bezbednost

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana i devastirana, izjavio je starešina crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za svoju, kao i bezbednost zajednice i tog svetog hrama.

Zbog vandalizma Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svetli, a neće se čuti ni zvona, niti će raditi satovi koji su bili simbol multietničkog grada.

Kojić je rekao da je šteta neprocenjiva.

Pitanje je da li može da se vrati sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu i omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata. Pitam se — da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona“, izjavio je Kojić za Srnu.

On je podsetio da ovo nije prvi put da je Saborna crkva opljačkana, navodeći da se to u ovoj godini dogodilo 10 puta.

Kako prenosi RTRS, Kojiću je pre izvesnog vremena opljačkan stan.

„Nismo to prijavljivali u javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Ja se danas ne osećam bezbedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik“, naveo je Kojić i dodao: „Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice“. Agencije i portali,RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply