Društvo

Sećanje na genocid počinjen nad Srbima: U Donjoj Gradini biće najveći memorijalni kompleks na Balkanu

Najveći memorijalni kompleks na Balkanu biće izgrađen u Donjoj Gradini gde će budući naraštaji učiti o velikom stradanju srpskog naroda, istakao je danas načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

– O tom projektu se priča već nekoliko godina, ali je najvažnije da su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije odlučili da se u Donjoj Gradini izgradi veliki memorijalni kompleks, najveći na Balkanu, jer je reč o najvećem stradanju Srba na području bivše Jugoslavije – rekao je Reljić novinarima.

On je podsjetio da su u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini stradali i antifašisti, Jevreji i Romi, te da nema porodice u Kozarskoj Dubici i Potkozarju kojoj preci nisu stradali u tom logoru, u kojem je ubijeno i više od 15.000 dece.

– Reč je o projektu koji će u procentu od oko 75 odsto finansirati Vlada Srbije, a ostatak Vlada Republike Srpske. Koncept je takav da sva deca, od osnovne škole do fakulteta, prođu kroz taj memorijalni kompleks kako bi naučili o istoriji stradanja srpskog naroda sa ove strane Drine – rekao je Reljić.

Reljić je ocenio da je to dobra ideja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, te da će to ostati trajni spomenik na području Potkozarja. „Ovaj projekat je i u investicionom smislu značajan za Kozarsku Dubicu“, napomenuo je Reljić, prenosi RTRS.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak, 22. novembra, u Banjaluci da će u mandatu novih vlada Republike Srpske i Srbije početi izgradnja Memorijalnog centra „Donja Gradina“.

Direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković rekla je da će Donja Gradina izgradnjom memorijalnog centra postati regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja i mesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Izvor-foto:RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply