Društvo

DRUGI JAVLJAJU: Majmunske boginje će se “rebrendirati“

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je predstavila novo ime za virus majmunskih boginja, preporučujući da se od sada naziva ‘mpox’. Oba naziva će se koristiti istovremeno godinu dana pre nego što se “majmunske boginje” postupno ukinu, saopštila je zdravstvena organizacija UN-a. Novo ime je odlučeno nakon konsultacija sa “globalnim stručnjacima” , navodi se u saopštenju SZO. Promena je bila potrebna jer je “rasistički i stigmatizirajući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama primećen i prijavljen” usred globalne epidemije virusne bolesti ranije ove godine, objasnio je nadzornik.

Novi termin će postepeno zameniti stari u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD), koju je objavila i održava SZO. “Obično, proces ažuriranja ICD-a može potrajati i do nekoliko godina. U ovom slučaju, proces je ubrzan, iako sledeći standardne korake” , navodi se. Međutim, termin ‘majmunske boginje’ će ostati pretraživ u indeksu “kako bi se poklapao sa istorijskim informacijama” , primetio je čuvar.

Virus je prvi put identificiran kod makakija majmuna kasnih 1950-ih. Ljudske majmunske boginje dobile su svoje ime 1970-ih mnogo pre nego što je SZO izašla sa svojim vodičem za ‘najbolje prakse u imenovanju bolesti’, objavljenom 2015. godine.

Prema ovim najboljim praksama, nova imena bolesti ne bi sela biti uvredljiva ni na koji način i trebala bi se dati „sa ciljem da se minimizira nepotreban negativan uticaj naziva na trgovinu, putovanja, turizam ili dobrobit životinja“.

Posljednjih meseci SZO se navodno suočila sa sve većim pritiskom Washingtona zbog termina ‘majmunske boginje’, pri čemu je administracija američkog predsednika Joea Bidena navodno pretila unilateralnom akcijom. Američki zvaničnici tvrde da naziv majmunske boginje ometa napore vakcinacije, posebno među obojenim ljudima.

Bolest je ušla u centar pažnje širom sveta ranije ove godine, nakon što su otkrivene desetine hiljada slučajeva u Severnoj Americi i Evropi. Iako tehnički nije seksualno prenosiva infekcija, ona se pretežno širi putem kože i sluzokože i u velikoj meri pogađa gej muškarce.

Eto, retka bolest koja pogađa najčešće homoseksualnu populaciju dobit će novi “naučniji” naziv, kako bi što bolje zaplašili populaciju i naterali je na vakcinisanje. Izvor-foto: Agencije i portali, Miso T. logicno

Categories: Društvo

Leave a Reply