Društvo

TEST ZA BOLJE ZDRAVLJE: Spojite dva kažiprsta i otkrijte da li imate neku bolest

Određena stanja u organizmu uzorkuju nakupljanje vode, pa se vrhovi prstiju povećavaju i prilikom njihovog dodirivanja nema praznine.

Prema istraživanju sprovodenom u Velikoj Britaniji, ovo je relativno čest simptom određenih vrsta karcinoma pluća, a može biti i znak srčane slabosti i drugih bolesti.

Medicinski strucnjaci navode da se ovo stanje naziva “nail clubbing” ili clubbing noktiju. Clubbing je skraćenica za: C – ciroza, Kronova bolest, L – apsces pluća (Lung abscess) U – ulcerozni kolitis B – brahijalna arterio-venska fistula B – bronhiektazija I – infektivni endokarditis N – neoplazija G – Gravesova bolest. 

Medicinski strucnjaci navode da ovaj test koriste i medicinski stručnjaci kao pomoćno sredstvo za utvrđivanje stanja pacijenta, koje se dalje ispituje detaljnim analizama.

 Inače, naučnici su nedavno otkrili zašto dolazi do naticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća. Naime, bolesti pluća kao što su tumori i rak uzrokuju deset puta veću proizvodnju materije PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, nego što telu treba. Ona se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo oticanje.

Oticanje prstiju događa se u tri faze. U prvoj nokti postaju mekši, u drugoj fazi dolazi do zakrivljenja noktiju dok treća faza podrazumeva zadebljanje krajeva prstiju. Jednostavnim trikom kuckanja prstiju možete kod kuće proveriti stanje pluća. Izvor-foto: Agencije i portali,krupljani,medhel

Categories: Društvo

Leave a Reply