Društvo

UPOZORENJE: Osam znakova koje nipošto ne smete zanemariti zbog srčanog udara

Srčani udar nastaje onda kada krv ne uspeva doći do srca, što može načiniti ozbiljnu štetu srčanom mišiću i završiti fatalno. No, to se može sprečiti ako na vreme prepoznate znakove upozorenja. Navodno se mesec dana pre infarkta, ponekad i ranije, javlja čak osam simptoma, piše Mirror.

Umor 

Jedan od glavnih znakova da srce ne radi kako treba jest neuobičajen umor. Čak i jednostavne aktivnosti poput slaganja kreveta ili tuširanja mogu postati teške, a umor je do kraja dana sve izraženiji. Žene su sklonije uočiti ovaj simptom nego muškarci.

Bol u stomaku

Još jedan od čestih znakova da vam se sprema srčani udar može biti bol u trbuhu, mučnina, nadutost ili nemirna crijeva. Pre infarkta, bol obično dolazi u talasima, popušta pa se ponovno vraća u kraćim razdobljima.

Bol u prsima 

Kod muškaraca, bol u prsima je jedan od najvažnijih ranih znakova koji se nipošto ne smeju zanemariti, ali pogađa samo 30 posto žena. Osećaj bola može biti privremen ili trajan, a uključuje neugodan osećaj u jednoj ili obema rukama (češće levoj), u vilici, vratu, ramenima i trbuhu.

Nesanica

Simptomi uključuju poteškoće s spavanjem, često buđenje noću i rano buđenje ujutru, a povezani su s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Možete osećati teskobu i odsutnost, što je izraženije kod žena.

Kratkoća daha 

Dispneja ili zadihanost stvaraju osećaj da ne možete dovoljno udahnuti, a može se javiti i vrtoglavica. Često se javlja i kod muškaraca i kod žena do šest meseci prije srčanog udara i jasan je znak upozorenja.

Gubitak kose

Gubitak kose može biti još jedan pokazatelj, koji najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina. Žene također mogu biti izložene riziku i trebaju reagovati ako im iznenada počne opadati kosa s temena.

Nepravilan puls

Preskakanje otkucaja ili nepravilni otkucaji srca često dolaze s napadima panike, posebno među ženama. Neredovni otkucaji traju 1-2 minute i mogu uzrokovati vrtoglavicu te ekstreman umor.Izvor:Krupljani,BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply